Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.12.2020 02:50

Prievidza sa pripravuje na zber kuchynského odpadu, domácnosti dostanú vrecká


Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-portal


Domácnosti v Prievidzi dostanú vrecká na zber kuchynského odpadu, mesto plánuje obstarať i nové nádoby. Podmienky zberu biologického kuchynského rozložiteľného odpadu, s ktorým začne samospráva v prvom polroku budúceho roka, upravuje i nové znenie všeobecne záväzného nariadenia (VZN).


Mestskí poslanci ho schválili na svojom rokovaní tento týždeň.  "Doteraz sme zbierali v meste Prievidza len jeden druh odpadu, a to zelený, teda trávu, konáre, ale medzi biologicky rozložiteľný odpad patrí nepochybne i ten z prípravy jedál. Aby sme ho mohli na území mesta zbierať, museli sme do nášho VZN zapracovať nové nakladanie s takýmto druhom odpadu," načrtol viceprimátor Ľuboš Maxina.       

Pôvodne mali samosprávy podľa neho začať so zberom už od januára   budúceho roka, po rokovaniach kompetentných termín posunuli. So zberom kuchynského odpadu tak mesto začne v marci alebo v apríli 2021, a to v závislosti od ukončenia verejného obstarávania na zber. "Je tu nesúlad viacerých právnych noriem a dnes ešte stále chýba vykonávací predpis, ktorým je vyhláška vydaná ministerstvom. Nemohli sme tak vyhlásiť verejné obstarávanie na túto činnosť," ozrejmil. Rezort životného prostredia podľa Maxinu tiež deklaroval, že nebude sankcionovať mestá, ktoré preukážu, že sa na zber kuchynského odpadu pripravujú a zabezpečia ho do konca prvého polroka budúceho roka, čo má byť i prípad Prievidze.       

"Každá domácnosť, či v bytovom alebo v rodinnom dome, dostane počas prvého polroka budúceho roka pred zavedením zberu biodegradovateľné vrecká. Do týchto budú môcť ľudia vkladať odpad z prípravy jedál, ako sú vňate, šupy či ďalšie. Tieto budú následne vhadzovať do nádob," priblížil ďalej Maxina.       

Pri rodinných domoch to podľa neho budú tie isté nádoby, ktoré ľudia dostali v rámci projektu zberu biologicky rozložiteľného odpadu, pri bytových domoch to budú nádoby, ktoré mesto obstará prostredníctvom verejnej súťaže. "Pôjde o 140-litrové nádoby, pri každom stojisku budú dve," spresnil.       

Kuchynský odpad budú spracovávať v miestnej kompostárni, čím mestu nevzniknú ďalšie náklady. K spracovaniu odpadu bude musieť radnica dokúpiť stabilizačné zariadenie v hodnote približne 50.000 eur.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2021
Mesto Martin začne od februára zbierať kuchynský odpad z domácností
Mesto Martin začne vo februári so zberom kuchynského odpadu z domácností. Podľa primátora Jána Danka budú odpad v závislosti od ročného obdobia pravidelne vyvážať na skládku mimo mesta.
viac
29.01.2021
Za prvý mesiac vyzbierali v Beluši 3 tony kuchynského odpadu
Ešte v roku 2019 obec Beluša zabezpečila do domácností v rodinných domoch kompostéry, čím si mohla uplatňovať výnimku a neuskutočňovať tento zber. Od 1. januára 2021 sa ale časť výnimiek zrušila a obec musela riešiť zber kuchynského odpadu v komplexnej bytovej výstavbe.
viac
27.03.2021
Na zber BRKO si občania postupne zvykajú
Obyvatelia Liptovského Hrádku si postupne zvykajú na zber BRKO, teda biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu.
viac
20.05.2021
V Beluši vyzbierajú za týždeň takmer tonu bioodpadu
Ani šesťtisícová obec v Trenčianskom kraji sa nevyhla povinnosti zaviesť povinný zber kuchynského odpadu. Beluša pritom využila aj jednu výnimku. V rodinných domoch sa o bioodpad postarajú samotní obyvatelia a na svojich záhradách využívajú kompostovacie zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %