Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.12.2016 02:15

Projekt Smart City zmodernizuje mesto a jeho služby


Snímka zdroj: (tasr).


Z Nitry by sa v budúcnosti malo stať inteligentné a moderné mesto. Vďaka projektu Smart City sa má zmeniť na sídlo, ktoré produkuje minimum emisií, šetrí zdroje, je energeticky efektívne a je schopné poskytnúť svojim obyvateľom vysokú kvalitu života.


Ako informovala radnica, koncept Smart City je založený na novom prístupe k spravovaniu a riadeniu mesta prostredníctvom investovania do ľudského kapitálu, do dopravy, informačnej a komunikačnej infraštruktúry, do zabezpečenia inteligentného energetického manažmentu a do moderných technológií a riešení.       

K hlavným cieľom zámeru bude patriť budovanie inteligentnej a ekologickej dopravy, ktorá dokáže prilákať cestujúcich do autobusov, prípadne ich preorientovať na alternatívne druhy prepravy budovaním cyklotrás, požičovní bicyklov či zdieľaním osobných áut. Ako sa v projekte Smart City uvádza, súčasťou aktivít bude aj modernizácia verejného osvetlenia s riadením svietidiel a zavedenie inteligentného osvetlenia v mestských budovách. Zmodernizovať sa má aj spracovanie odpadu a hospodárenie s vodou a teplom. Zámer okrem toho počíta aj s elektronizáciou služieb mesta a budovaním energetickej efektívnosti a bezpečnosti.       

Nitrianska radnica chce pri realizácii projektu Smart City spolupracovať aj s ďalšími subjektmi. Mestskí poslanci už na svojom decembrovom rokovaní odsúhlasili podpísanie memoranda o porozumení so Západoslovenskou energetikou. Vzájomná spolupráca sa má týkať predovšetkým oblasti verejnej dopravy a parkovacej politiky mesta, verejného osvetlenia, energetického zhodnotenia komunálneho odpadu a energetického manažmentu mesta. Magistrát chce okrem toho zapojiť do projektu aj dopravcu Arriva Nitra, a. s., a ďalšie súkromné firmy.       

Spolupracovať chce aj so Slovensko-americkým inovačným fondom, Elektrotechnickým, výskumným a projektovým ústavom Nová Dubnica, a.s., a s univerzitami a výskumnými ústavmi, ktoré pôsobia v Nitre a jej blízkom okolí. Projekt budovania inteligentného mesta bude financovaný z fondov Európskej únie, ale aj formou združených investícií s firmami v rámci verejnosúkromných partnerstiev.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2016
Žilina získa na projekt znižovania uhlíkových emisií príspevok 144 454 eur
Mesto Žilina získa na implementáciu projektu, zameraného na znižovanie uhlíkových emisií v mestách, finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 144 454 eur formou refundácie.
viac
02.02.2017
Bratislava uviedla do skúšobnej prevádzky prvú SMART lavičku
V stredu (1. februára) bola za účasti primátora Bratislavy Iva Nesrovnala a námestníčky primátora Ľudmily Farkašovskej na Primaciálnom námestí oficiálne uvedená do prevádzky prvá „inteligentná lavička“ v Bratislave, ktorá bude v testovacej prevádzke tri mesiace.
viac
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
26.06.2021
Mesto Bardejov zrealizuje projekt v oblasti Smart City za viac ako 500-tis. eur
Zavedenie internetovej platformy pre dopravu a monitoring životného prostredia prostredníctvom senzorov má za cieľ projekt v oblasti Smart City, ktorý zrealizuje mesto Bardejov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %