Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.04.2018 10:00

Rada ZMOS sa zišla na svojom 17. rokovaní


Ilustračná snímka (st)


Program zasadnutia, ktoré sa uskutočnilo 10. a 11. apríla, sa sústredil na prípravu májového snemu, aktuálnu legislatívu a ekonomické témy. Rokovanie otvoril predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora. Okrem obligatórnych bodov Rada ZMOS prerokovala 11 materiálov.


 

 

Po voľbe návrhovej komisie a vyhodnotení plnenia Rada prerokovala aktuálne informácie z legislatívneho procesu, ktoré uviedli výkonní podpredsedovia ZMOS Milan Muška a Jozef Turčány. Následne predložili vyhodnotenie plnenia záverov 28. snemu ZMOS. Materiál bol vyhodnotením plnenia uznesení a priorít, ktoré schválil 28. snem ZMOS a následne boli rozpracované na rokovaní Rady ZMOS 27. a 28. júna 2017. Takto rozpracované závery snemu boli priebežne prerokúvané na zasadnutiach odborných sekcií Rady ZMOS a tiež na Rade ZMOS v novembri 2017. Súčasná predložená informácia o stave plnenia plnenia záverov 28. snemu ZMOS bola aktualizovaná k 5. aprílu t. r.

Ako sa konštatuje v správe, z viac ako 30 úloh bolo splnených 12 a ďalšie sa priebežne plnia, pričom pri každej úlohe sa v správe konštatuje, čo ešte zostáva doriešiť.

Vyhodnotenie požiadaviek regionálnych združení a námetov z diskusných príspevkov delegátov snemov, ktoré rovnako uviedli výkonní podpredsedovia ZMOS Milan Muška a Jozef Turčány, bolo Rade ZMOS predložené ako obsiahla, prehľadná a súhrnná informácia, umožňujúca systematickú prácu s pripomienkami z územia. Rada ZMOS ju prijala a schválila v uznesení.

Ústredná riaditeľka Kancelárie ZMOS Anna Labátová členom rady predložila návrh dokumentov 29. snemu ZMOS. Materiál obsahoval návrh programu 29. snemu, návrh rokovacieho poriadku, zloženie pracovného predsedníctva a komisií, návrh informácií o činnosti Predsedníctva a Rady ZMOS, ako aj odborných sekcií po 28. sneme.

Dôležitou súčasťou tohto materiálu bol návrh priorít 29. snemu ZMOS, ktorý má predbežne 16 okruhov. Heslovite z nich spomeňme zachovanie súčasného systému financovania miestnej územnej samosprávy vrátane nastavenia parametrov dane z príjmov fyzických osôb a miestnych daní, presadzovanie súčasného systému rozdelenia pôsobností v regionálnom školstve medzi štátom, miestnou a regionálnou samosprávou, pokračovanie v procese majetkovoprávneho usporiadania pozemkov pod objektmi v majetku miest a obcí.

Súčasťou navrhovaných priorít je aj presadzovanie aktívnych opatrení na podporu zamestnávania, presadzovanie analýzy výkonu pôsobností v oblasti sociálnych služieb medzi štátom, regionálnou a územnou samosprávou, vrátane aktualizácie ich deinštitucionalizácie a financovania. Navrhované priority obsahujú aj návrh na pokračovanie v riešení problematiky marginálnych komunít.

Ďalšou dôležitou oblasťou v navrhovaných prioritách sú témy odpadového hospodárstva a aktualizácie stratégie budovania kanalizačných a vodárenských sústav.

V rámci legislatívy sa priority orientujú aj na upravovanie sociálneho statusu starostov a primátorov, modernizáciu miestnej územnej samosprávy a zjednodušovanie jednotlivých procesov - napr. verejného obstarávania, zjednodušenia a zrýchlenia čerpania európskych peňazí.

Samostatným bodom je príprava nového stavebného zákona, v ktorom priority navrhujú presadzovať zachovanie súčasného systému výkonu miestnou územnou samosprávou ako preneseného výkonu štátnej správy so zabezpečením plného financovania a metodickej podpory zo strany štátu.

Ďalšie body priorít sa týkajú procesov informatizácie miestnej územnej samosprávy, otázok riešenia dopravnej infraštruktúry a rekonštrukcie miestnych komunikácií a parkovísk.

Posledným bodom navrhovaných priorít je presadzovanie zjednodušenia procesov súvisiacich so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám.

Takto navrhované priority snemu ZMOS sú v štádiu ďalšieho spracovávania a môžu byť rozšírené aj o ďalšie oblasti, ktoré vyplynú z požiadaviek regionálnych snemov ZMO.

Po prerokovaní tohto bodu výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány uviedol informáciu o návrhu zmien v odmeňovaní zamestnancov vo verejnom záujme v roku 2018 a informáciu o plnení rozpočtov a hospodárení miest a obcí za rok 2017.

Informáciu o prevádzkových problémoch IS DCOM a prijatých opatreniach predložil výkonný riaditeľ DEUS Adrián Belánik.

Členovia rady sa následne zaoberali informáciou o záveroch rokovania Komory obcí, ktorú uviedol jej predseda Ľubomír Lörincz. Výkonný podpredseda Milan Muška potom predstavil stanovisko ZMOS k návrhu zásad nového zákona o verejnom obstarávaní.

V závere rokovania členovia Rady ZMOS prerokovali rozpočet združenia a návrh harmonogramu zasadnutí Rady a Predsedníctva ZMOS na 2. polrok 2018. Rokovanie prvého dňa uzavrel bod rôzne.

Druhý rokovací deň sa uskutočnili odborné konzultácie a poradenstvo odborných zamestnancov Kancelárie ZMOS v oblastiach: sociálne služby a ich financovanie, komunitné plány obcí a regionálne školstvo. Rokovanie sa uskutočnilo v Kongresovej sále hotela Patria v Štrbskom Plese.

Autor: (mk, st)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2020
Komuniké z Predsedníctva ZMOS a Rady ZMOS
V poradí 6. zasadnutie Predsedníctva ZMOS sa uskutočnilo tesne pred rokovaním Rady ZMOS. Mnohé jeho závery boli následne prerokované na popoludňajšom rokovaní Rady ZMOS.
viac
22.04.2022
Komuniké zo 17. zasadnutia Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na 21. apríla v poradí 17. zasadnutie Predsedníctva ZMOS. Kľúčovými témami boli nárast cien stavebných materiálov, sociálna oblasť a školstvo.
viac
23.04.2022
Komuniké zo 17. zasadnutia Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na 21. apríla v poradí 17. zasadnutie Predsedníctva ZMOS. Kľúčovými témami boli nárast cien stavebných materiálov, sociálna oblasť a školstvo.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %