Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
18.10.2023 10:10

SAŽP: Víťazmi Ceny ETM sú mesto Vráble, TTSK a ZŠ Moskovská v Banskej Bystrici


Ilustračný obrázok


Víťazmi národnej súťaže o Cenu Európskeho týždňa mobility (ETM) sú mesto Vráble, Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Základná škola (ZŠ) Moskovská v Banskej Bystrici. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).


TASR o tom informovala hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková. Nad rámec štatútu národnej súťaže o Cenu ETM sa SAŽP rozhodla aj tento rok udeliť špeciálnu cenu za aktívny prínos v prospech udržateľnej mobility na Slovensku. Ocenenie patrí Andrei Štulajterovej, ktorá je dlhodobo národnou koordinátorkou Európskeho týždňa mobility.         

V kategórii Aktívna samospráva zvíťazilo mesto Vráble, v ktorom sa do ETM zapojili takmer všetky základné školy, gymnázium aj jedna materská škola. SAŽP priblížila, že mesto na jeden deň uzavrelo ulicu pred školou, čo využilo na diskusiu o vytváraní bezpečných zón pri školách.         

V kategórii Aktívny samosprávny kraj opäť bodoval TTSK. V rámci ETM pripravil pre svojich zamestnancov akciu s názvom "Odvez svojho kolegu". V spolupráci s dopravcami znížil počas ETM cenu ročného celosieťového lístka takmer o polovicu a ako prvý na Slovensku zrealizoval simuláciu zrážky cyklistu s motorovým vozidlom. TTSK tiež vytvoril pri stredných školách a ďalších organizáciách z vlastných dotačných schém 1132 parkovacích miest pre bicykle.         

Víťazom kategórie Aktívna organizácia je ZŠ Moskovská v Banskej Bystrici, ktorá svojou výzvou presvedčila žiakov prísť do školy pešo, na bicykli, kolobežke alebo autobusom. Žiaci si svoju cestu do školy fotili a zverejňovali na webe školy spolu so svojimi pocitmi.         

Hlavným cieľom ETM je povzbudiť samosprávy v zavádzaní a podpore udržateľnej mestskej mobility, ako aj umožniť obyvateľom samospráv vyskúšať si alternatívne spôsoby dopravy voči preprave autom. Téma 22. ročníka kampane s mottom Šetri energiu oslovila 70 samospráv a 46 organizácií. Výsledky kampane vyhodnotila SAŽP v priestoroch Cikkerovej siene Radnice v Banskej Bystrici.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2020
Prostredníctvom ETM 2020 podporme čistejšiu dopravu pre všetkých
Slovenská agentúra životného prostredia, koordinátor národnej kampane, vyzýva slovenské mestá, obce, organizácie, inštitúcie a školy, aby sa zapojili do Európskeho týždňa mobility (ETM) 2020.
viac
24.08.2022
Na registráciu do Európskeho týždňa mobility ostáva už len mesiac
Európsky týždeň mobility (ETM) je vlajková kampaň Európskej komisie, ktorá sa každoročne koná v termíne 16. – 22. septembra.
viac
31.10.2022
TTSK získal Cenu Európskeho týždňa mobility za celoročnú aktivitu
Za dlhodobo zavádzané systémové a trvalé opatrenia v regióne, ktoré významne prispievajú k udržateľnej doprave, získal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v kategórii aktívnych samosprávnych krajov Cenu Európskeho týždňa mobility (ETM). Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
14.09.2023
V rámci Európskeho týždňa mobility pripravilo mesto viacero podujatí
Mesto Lučenec v spolupráci s ďalšími partnermi pripravilo v rámci Európskeho týždňa mobility viacero podujatí. Témou aktuálneho ročníka kampane je heslo Šetri energiu, v Lučenci sa tento rok uskutoční nočný beh i viaceré aktivity zamerané na cyklistickú dopravu a cykloturistiku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %