Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
05.12.2022 01:30

Sedem kultúrnych organizácií získalo na projekty vyše 1,2 milióna eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Dve divadlá, dve múzeá, galéria, knižnica a kultúrne centrum v rámci Košického samosprávneho kraja (KSK) získali spolu viac ako 1,2 milióna eur na projekty z výzvy na podporu udržateľnosti a odolnosti kultúrnych inštitúcií v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.


Výzvu vyhlásilo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Informoval o tom Úrad KSK.

Pripravené projekty sa zameriavajú na poskytovanie služieb v novom prostredí, znižovanie prevádzkových nákladov súvisiacich so zastaraným technologickým vybavením, zabezpečenie vhodných technologických a hygienických podmienok pre návštevníkov, prípravu on-line predstavení a podporu interakcií s návštevníkmi. Podpora ide cez Integrovaný regionálny operačný program (IROP).

"Povinné spolufinancovanie kraja je vo výške 55 000 eur. Podpora bude orientovaná na modernizáciu kultúrnych inštitúcií s cieľom zlepšenia ich priestorového alebo technologického vybavenia, ako aj stavebných úprav," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Sedem úspešných organizácií má na realizáciu projektov čas do konca roka 2023. Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove vytvorí vďaka podpore novú interaktívnu expozíciu, ktorá predstaví archeologické dedičstvo Zemplína. Banícke múzeum v Rožňave začne s revitalizáciou objektu galérie, ktorá slúži na prezentáciu výtvarného umenia na Gemeri. Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach uspela so zámerom rozšíriť bezkontaktné služby o knihobox, v pláne má aj zmodernizovanie regionálneho oddelenia a rozšírenie študovne.

Východoslovenskú galériu čaká obnova osvetlenia vo výstavných priestoroch aj zlepšenie infraštruktúry informačných technológií. Obnova technického vybavenia sa týka Bábkového divadla v Košiciach a Spišského divadla, kde okrem výmeny techniky plánujú začať s opravou pódia v štúdiu aj úpravou sociálneho zázemia pre zamestnancov. Spišské kultúrne centrum a knižnicu čaká kompletná rekonštrukcia priestorov.

Hodnotenie projektov zatiaľ nie je ukončené a šesť kultúrnych organizácií má tak podľa KSK stále šancu rozšíriť zoznam úspešných žiadateľov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2020
Nezávislá kultúra a umenie dostanú finančnú podporu 300 000 eur
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) a Nadácia Tatra banky podporia tento rok nezávislú kultúru a umenie na území kraja celkovou sumou 300 000 eur.
viac
12.11.2020
Program Spoločne pre región opäť podporí projekty na východe
Grantový program Spoločne pre región opäť rozdelí 13 000 eur na podporu verejnoprospešných komunitných projektov na východnom Slovensku. V poradí 14. ročník programu otvárajú Karpatská nadácia a košická hutnícka spoločnosť.
viac
12.01.2021
Na projekty spolupráce s Maďarskom môžu uchádzači získať až 50 000 eur
Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie môžu ešte tento mesiac žiadať o finančný príspevok z Fondu malých projektov v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Jeden projekt má šancu získať od 20 000 do 50 000 eur.
viac
14.01.2021
Košický kraj rozdelí tento rok cez dotácie najvyššiu sumu
Na dotácie pre žiadateľov z oblasti kultúry, regionálneho rozvoja, športu, mládeže, ale aj sociálnej oblasti je v tohtoročnom rozpočte Košického samosprávneho kraja (KSK) vyčlenených 600 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %