Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.07.2018 09:36

Slovensko bude hostiť stovky expertov na ochranu ovzdušia


Ilustračná snímka


Bratislava zvíťazila v silnej konkurencii. Bude hostiť prestížne environmentálne podujatie. V novembri 2019 sa v Bratislave uskutoční európske fórum pre čistejšie ovzdušie - Clean Air Forum.


Právo zorganizovať podujatie z prostriedkov EÚ, na ktorom sa zúčastní vyše 500 odborníkov z celej Európy, si Slovensko vybojovala v silnej konkurencii. O organizáciu mali záujem napríklad Španieli, Nemci, Česi, Poliaci, Belgičania alebo škandinávske krajiny.

 "Veľmi si vážim, že Bratislava sa na pár dní stane hlavným mestom čistého ovzdušia Európskej únie," uviedol šéf envirorezortu László Sólymos a úspech Slovenska vyzdvihol i eurokomisár Karmenu Vella. "Zorganizovanie fóra v strednej Európe pomôže upozorniť na špecifické problémy tohto regiónu," uviedol, pričom pochválil kvality podujatia Clen Air Dialogue, ktoré sa konalo v Bratislave v apríli a zožalo pozitívne reakcie.

 Rezort vtedy zástupcom Európskej komisie deklaroval, že zlepšenie kvality ovzdušia a zdravia ľudí je jednou z najdôležitejších priorít ministerstva, pričom za týmto účelom prijíma systémové opatrenia. Počas podujatia envirorezort vyzval všetky ministerstvá, aby pokračovali v čo najužšej súčinnosti a v súlade s politikami s úzkou väzbou na čistotu ovzdušia, ktoré sa zaoberajú napríklad riešením emisií z vykurovania, priemyslu, dopravy, ale aj vplyvom poľnohospodárstva.

 Ministerstvo životného prostredia už implementovalo emisné limity pre veľké spaľovacie zariadenia, prijalo stratégiu pre prachové častice PM10, do zákona o ovzduší presadilo povinnosť každé tri roky preskúmať programy na zlepšenie kvality ovzdušia. Veľký význam envirorezort prikladá aj zlepšeniu informovanosti. Vlani zaviedlo povinnosť informovať obyvateľov o smogovej situácii a len nedávno sprístupnilo webstránku informujúcu o možnostiach prechodu na menej znečisťujúce zdroje lokálneho vykurovania http://vykurovanie.enviroportal.sk/. Okrem toho sa na ochranu ovzdušia využívajú i programy financované z eurofondov, Environmentálneho fondu či štátneho rozpočtu a envirorezort.

 Ministerstvo životného prostredia SR v súčasnosti pripravuje novú stratégiu ochrany ovzdušia, ktorá bude zahŕňať dva kľúčové dokumenty: Národný program znižovania emisií a Stratégiu na zlepšenie kvality ovzdušia. Envirorezort plánuje predmetnú stratégiu predložiť vláde začiatkom budúceho roka.

Autor: Odbor komunikácie MŽP SR


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2016
Vo štvrtok skončilo ročné predsedníctvo Slovenska v Dunajskej stratégii
V júli sa v hlavnom meste Slovenska konal 7. európsky samit regiónov a miest, kým počas týchto dní (2. – 4. novembra) sa tu koná 5. výročné fórum Dunajskej stratégie.
viac
10.11.2017
Svätomartinský víkend v regióne
Svätomartinské dni, Cestovateľský festival Cestou necestou, Chute malých Karpát, Historická prehliadka Modry, Bibliotéka či obľúbená lokalizačná hra „Objavuj poklady bratislavského regiónu“. Druhý novembrový víkend v bratislavskom regióne je tu pre vás.
viac
30.11.2017
Všetky cesty v Bratislave sú prejazdné
Do Bratislavy zavítala pravá zima a cestári sú neustále v teréne. V nočných hodinách bol vykonaný preventívny posyp v lokalitách Koliba, Kramáre a na mostoch, na ktorých sa tvorí námraza.
viac
15.11.2019
Európske fórum pre čistejšie ovzdušie
Čistý vzduch je pre zdravý život nevyhnutný. Napriek tomu, že za posledné desaťročia sa kvalita ovzdušia v EÚ zlepšila, znečistené ovzdušie naďalej spôsobuje respiračné a kardiovaskulárne ochorenia a patrí medzi najčastejšie príčiny predčasných úmrtí v Európe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %