Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.02.2023 04:15

ŠOP posilňuje Zásahový tím pre medveďa hnedého, sídliť bude v Martinskom okrese


Ilustračná snímka.


Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR posilňuje Zásahový tím pre medveďa hnedého. Nový tím Západ bude sídliť v obci Belá–Dulice v okrese Martin.


Cieľom zriadenia nového organizačného útvaru Západ je pred sezónou posilniť a zefektívniť prácu zásahového tímu. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu ŠOP Kristína Bocková.

"Nový tím Západ bude spravovať územie severozápadného Slovenska, Žilinského a Trenčianskeho kraja, z ktorých je aktuálne najproblematickejší okres Prievidza. Časté hlásenia sme však mali aj v okrese Martin a Turčianske Teplice," priblížil šéf ochranárov Dušan Karaska.

Okrem vytvorenia nového tímu budú personálne posilnené aj tímy Sever a Juh. Na každom útvare zásahového tímu tak budú štyria zamestnanci, z ktorých jeden bude plniť funkciu vedúceho. "Je pre nás dôležité, aby sme boli pred sezónou pripravení. Nový tím Západ so sídlom na úpätí Veľkej Fatry prinesie rýchlejšiu a efektívnejšiu prácu členov tímu. Zároveň máme záujem posilniť aj informovanosť v regióne vrátane spôsobu správneho zabezpečenia odpadov," povedal Karaska.

ŠOP si v stredu prevzala budovu pre pôsobenie nových členov zásahového tímu. Zmluvu o prenájme budovy uzavrela so štátnym podnikom Lesy SR.

Prácou zásahového tímu je zvyšovať informovanosť obyvateľstva o problematike medveďa na Slovensku, vzdelávať verejnosť o možnostiach prevencie a minimalizácie rizík, ako aj aktívne predchádzať možným konfliktným situáciám a škodám spôsobeným medveďom. Členovia tímu pravidelne komunikujú so samosprávou, regionálnymi chovateľmi a včelármi, uviedla Bocková. Pomáhajú im pri nastavovaní správnych preventívnych opatrení, ako napríklad inštaláciou elektrických plašičov či ohradníkov.

Prostredníctvom financií z Operačného programu Kvalita životného prostredia a Environmentálneho fondu sa posilní technické vybavenie zásahového tímu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.09.2021
Zásahový tím ŠOP preverí napadnutie pastiera medveďom v obci Nevoľné
Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR preverí incident, ktorý sa v stredu (22. 9.) odohral v obci Nevoľné v okrese Žiar nad Hronom.
viac
19.10.2021
Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR sa školil v Chorvátsku
Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR sa v uplynulých dňoch zúčastnil na medzinárodnom odbornom tréningu a workshope pre medvedie zásahové tímy v chorvátskom Kutereve.
viac
24.06.2022
Zásahový tím usmrtil problémovú medvedicu spod Tatier
Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v piatok ráno usmrtil problémovú medvedicu v lokalite Pribylina - Hrdovo v okrese Liptovský Mikuláš.
viac
25.04.2024
Z envirorezortu sa presunie 200-tis. eur zásahovým tímom pre medveďa
Z ministerstva životného prostredia sa presunie 200-tis. eur do Štátnej ochrany prírody SR. Peniaze sa majú využiť na zefektívnenie činnosti zásahového tímu pre medveďa hnedého vrátane jeho materiálno-technického vybavenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %