Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.05.2017 09:00

SOSNA oslávi 25. výročie festivalom bez odpadov


Pozvánka.


V sobotu 13. 5. o 12:00 otvára Ekocentrum SOSNA brány pre 7. ročník festivalu Jarné SúLadenie, zameraného na prepojenie umenia, ekológie a praktických riešení pre ochranu životného prostredia.


Tento ročník festivalu bude zároveň oslavou 25. výročia založenia občianskeho združenia SOSNA. Tohtoročný festival sa ponesie v duchu hesla „najlepší odpad je žiadny odpad“. SOSNA sa tak pridáva k celosvetovému hnutiu zelených festivalov, ktoré po sebe zanechajú len čistú lúku.

Počas festivalu nebudú použité žiadne plasty, namiesto nich budú použité porcelánové a sklenené poháre, taniere a hrnčeky, doplnené „riadom“ vyrobeným z „bioplastu“, čo je vlastne škrob, ktorý sa dá po použití skompostovať. Ako poháre budú použité aj pekne upravené staré fľaše od zaváranín. Variť a piecť sa bude na odpadovom dreve z Prírodnej záhrady a organický odpad, ktorý vznikne počas festivalu, bude skompostovaný a kompost bude použitý na záhrade pre pestovanie organickej zeleniny.

Aj samotný program festivalu bude v sebe niesť posolstvo nulového odpadu. Záujemcovia sa môžu od profesionálneho „kompostmajstra“ Branislava Moňoka naučiť, ako správe kompostovať záhradný odpad, ale aj ako si vyrobiť vermikompost. Účastníkov čakajú workshopy pod vedením Kanaďanky slovenského pôvodu Alisson Busa, zamerané na tvorbu umenia aj úžitkových materiálov z odpadu.

Program prednášok bude veľmi zaujímavý, všetci sa tešíme na blogera Jána Levoslava Benčíka s prednáškou o extrémizme na Slovensku. Prezident Andy Warhol Society, Martin Cubjak bude hovoriť na tému Blockchain - budúcnosť internetu, budúcnosť umenia?, košický aktivista Ivan Kovalčík bude rozprávať o činnosti združenia KOŠAKT.

V programe si nájdu svoje témy ženy, budúce mamičky, ale aj malé deti, o ktoré sa bude starať, mimo iné, aj performer Samčo Szabó. Tí, ktorí majú radi rytmus a pohyb sa môžu tešiť na workshop zameraný na capoeiru, na koncert Irish Rose a na ďalších umelcov.

Návštevníkov čaká arménsky pekár Levon Šaldžjan, ktorý predvedie, ako sa pečie lavaš a ďalšie arménske špeciality. Domáce občerstvenie bude doplnené o vege jedlá, koláčiky, nebude chýbať káva Zapatista, bylinkové čaje aj smoothie zo záhrady, pizza a chlieb pečené v našej hlinenej peci, ale aj predaj ručne vyrábaných výrobkov a priesad.

Mladé rodiny s malými deťmi budú mať k dispozícii použité hračky, ktoré by inak boli vyhodené do koša, ako aj zaujímavé detské ihrisko v Prírodnej záhrade, vytvorené takmer celé len z odpadového materiálu, kde sa aj tí najmenší dostávajú nenásilnou formou k tomu, že „odpad nejestvuje, je len nedostatok tvorivosti“.

Ekocentrum SOSNA sa nachádza v krásnom prostredí veľkej záhrady v obci Družstevná pri Hornáde. Popis cesty nájdete na http://sosna.sk/kontakt.

 

Autor: (Štefan Szabó, Ekocentrum SOSNA)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2016
Festival Babie leto
Občianske združenie SOSNA vo svojom Ekocentre v Družstevnej pri Hornáde od roku 2010 pravidelne organizuje 2-krát ročne festivaly, zamerané na prepojenie umenia, ekológie a filozofie s praktickými témami. Jesenný festival Babie leto 2016 sa uskutoční v sobotu 22. októbra.
viac
22.11.2016
Festival Iné cesty predstaví autentické zákutia Zeme
Občianske združenie SOSNA organizuje už jubilejný 10. ročník festivalu Iné cesty, zameraného na hlbšie poznanie autentických zákutí našej Zeme.
viac
23.05.2017
V pondelok začal štyridsiaty štvrtý ročník festivalu Ekotopfilm-Envirofilm
V Bratislave a v Banskej Bystrici sa v pondelok (22. 5.) podvečer začal už štyridsiaty štvrtý ročník filmového festivalu Ekotopfilm-Envirofilm.
viac
14.11.2017
Envirorezort posilňuje ochranu vody na Slovensku
Zmenu legislatívy si vyžiadalo uplatňovanie vodného zákona v praxi Slovenskou inšpekciou životného prostredia a okresnými úradmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %