Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
06.07.2023 04:15

Staré Mesto hospodárilo vlani s prebytkom vyše 2,9 milióna eur


Na archívnej snímke pohľad na mestskú časť Bratislava - Staré Mesto. Snímka zdroj: (tasr).


Bratislavské Staré Mesto hospodárilo v minulom roku s prebytkom viac ako 2,9 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2022, ktorý schválili poslanci na poslednom rokovaní miestneho zastupiteľstva.


Finančné prostriedky presunú do rezervného fondu, fondu na obnovu škôl a školských zariadení a do fondu rozvoja bývania mestskej časti.

"Po vyčerpávajúcom pandemickom období sú samosprávy výrazne zasiahnuté vysokou infláciou, zvýšenými cenami tepla a energií, ako aj pretrvávajúcim konfliktom na Ukrajine. Je výzvou hospodáriť efektívne a zároveň investovať a rozvíjať mestskú časť podľa stanovených kritérií," uviedla Martina Karmanová z referátu komunikácie s verejnosťou miestneho úradu.

Práve spomínanými vonkajšími faktormi vrátane vládnych opatrení bol v značnej miere ovplyvnený vlaňajší rozpočet mestskej časti. Tieto skutočnosti sa odzrkadlili aj na vývoji príjmov, ktoré sa samospráve podarilo naplniť v porovnaní s rozpočtom na 94,77 percenta. V rámci výdavkov investovala mestská časť najmä do oblasti vzdelávania, životného prostredia, sociálnych vecí a kultúry.

V rámci realizovaných projektov vyzdvihuje mestská časť napríklad vybudovanie Denného centra pre seniorov G52 na Grösslingovej ulici či začiatok budovania nadstavby Základnej školy Dubová, na ktorú dostala grant vo výške viac ako 2,5 milióna eur. Medzi projektmi spomína aj rekonštrukcie tried, dobudovanie II. etapy cyklotrasy na Blumentálskej ulici či obnovu detského ihriska v Sľubekovej záhrade. Rovnako tak rekonštrukciu Soferových schodov spájajúcich Zámockú a Svoradovu ulicu i komplexnú rekonštrukciu Konventnej ulice, kde práce finalizujú.

"Prioritou samosprávy naďalej ostávajú investície a cielené rekonštrukcie v oblasti školstva, rozvoj a udržanie kvalitných sociálnych služieb. Ako aj tvorba pestrého kultúrneho programu a dôstojný verejný priestor," poznamenala Karmanová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2021
Petržalka hospodárila v roku 2020 s prebytkom vyše 5,87 mil. eur
Bratislavská Petržalka hospodárila v minulom roku s prebytkom bežného a kapitálového rozpočtu vo výške viac ako 5,87 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2020, ktorý tento týždeň schválili miestni poslanci.
viac
12.07.2022
Výsledkom hospodárenia Ružinova je prebytok vyše 2,68 mil. eur
Výsledkom celkového rozpočtového hospodárenia bratislavského Ružinova za minulý rok je prebytok vo výške viac ako 2,687 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2021, ktorý na poslednom zasadnutí zastupiteľstva schválili miestni poslanci.
viac
08.02.2023
Staré Mesto bude tento rok hospodáriť s viac ako 33 mil. eur
Bratislavské Staré Mesto bude v tomto roku hospodáriť so sumou viac ako 33 miliónov eur. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2023. Mestská časť týmto krokom zároveň vystupuje z rozpočtového provizória.
viac
29.06.2023
Mesto vlani hospodárilo s prebytkom vyše 22,6 milióna eur
Hospodárenie mesta Bratislava spolu s finančnými operáciami dosiahlo za rok 2022 prebytok viac ako 22,6 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %