Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.06.2022 09:30

Štát spúšťa projekt Slovensko v mobile


Ilustračná snímka.


Ministerstvo investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR spúšťa projekt Slovensko v mobile.


Jeho hlavným cieľom  je postupne odstrániť papierovú byrokraciu a priniesť proaktívnu komunikáciu štátu s občanmi a podnikateľmi prostredníctvom prioritných životných situácií v digitálnej podobe.

Štát je tu pre ľudí, nie naopak

V praxi to bude znamenať, že by sme už mali prestať predkladať úradom výpisy osobne, nakoľko si ich budú schopné vymeniť medzi sebou elektronicky. Štát by mal tiež dokázať identifikovať naše potreby a ponúkať nám riešenia. Podľa rezortu sa cez mobil prihlásite do vyše 400 portálov štátnej a verejnej správy. Do konca roka nový systém naberie ďalšie funkcionality. Postupne budú dopĺňať proaktívnu notifikáciu o nedoplatku sociálneho poistenia, či elektronickú PN, zavedú tiež koncept dokladov v mobile na európskej úrovni.

V apríli rezort spustil prvú životnú situáciu – rodič si už nemusí sám vybavovať príspevok pri narodení dieťaťa, tento príspevok mu dá štát proaktívne. Úrady si medzi sebou vymenia údaje a rodičia dostanú peniaze na účet.

„A to – keď si občan chce kúpiť alebo predať nehnuteľnosť na bývanie, chce začať podnikať, stratil prácu a chce si nájsť novú, chce si kúpiť alebo predať vozidlo.“ Už v júni by mal byť známy plán, ako chce vláda postupovať pri digitalizácii ďalších kľúčových bodov  - keď si občan chce kúpiť alebo predať nehnuteľnosť na bývanie, chce začať podnikať, stratil prácu a chce si nájsť novú, chce si kúpiť alebo predať vozidlo - zrealizované by mali byť do konca budúceho roka.

Vzdelávanie naprieč generáciami 

Moderné technológie by nám mali uľahčovať život, rovnako ako to je v Estónsku. Veď Estónsko dokáže len vďaka digitálnemu podpisu ročne ušetriť až 2 percentá HDP krajiny, či 1 400 hodín štátneho zamestnanca ročne. Estónsko má dnes 99 percent verejných služieb digitalizovaných, pričom krajina rieši online aj svadby, rozvody, prihlášky do škôl, kúpu auta, vodičské preukazy či rozbeh podnikania.

Revolúcia vo výučbe

Revolúcia má prísť aj v oblasti vzdelania mladých ľudí. Slovensko v týchto dňoch spustilo unikátny a ambiciózny projekt, ktorý bol doposiaľ skôr výsadou komerčných spoločností. Rezort financií rozbehol adaptačný program výchovy vlastných študentov. Študenti tak budú mať možnosť už počas školy pracovať na reálnych projektoch štátnej správy. Problémom slovenského školstva je, že ani jedna domáca univerzita sa neobjavuje v rebríčkoch najkvalitnejších univerzít sveta. Práve tento program to má zmeniť.

Ďalšie informácie z rezortu na konferencii ITAPA 2022 nájdete TU.

Autor: (MIRRI SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2020
SAV predstavila aplikáciu, ktorá umožní virtuálnu prehliadku artefaktov
Územie Slovenska patrí k oblastiam s vysokým výskytom archeologických nálezísk. Mnohé z nich sú ohrozované stavebnou činnosťou a aj po realizácii výskumov sú ich výsledky často nedostupné širokej verejnosti.
viac
26.01.2021
DCOM umožňuje podať priznanie k nehnuteľnosti online
Najneskôr do 1. februára je potrebné podať daňové priznanie k nehnuteľnosti, ktorá bola v roku 2020 predmetom kúpy, predaja, alebo sa zmenil jej charakter, napríklad skolaudovaním rozostavanej stavby.
viac
06.04.2021
Pripomienkovanie národného projektu „Slovensko v mobile“
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky sprístupňuje na verejné pripomienkovanie projektovú dokumentáciu k národnému projektu „Slovensko v mobile“. Pripomienky je možné zasielať do 19. 4. 2021.
viac
29.04.2021
Inšpirujme sa u najlepších v budovaní inteligentných miest
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zorganizovalo v spolupráci s Business Finland webinár za účasti slovenských aj fínskych expertov pre oblasť budovania inteligentných miest a regiónov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %