Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.03.2020 03:15

Triedený zber stále neprináša na Slovensku optimálne výsledky


Ilustračná snímka: (int.).


Triedený zber a fungovanie rozšírenej zodpovednosti výrobcov stále neprináša na Slovensku optimálne výsledky. Na to, aby sa zlepšil triedený zber na Slovensku, je potrebné urobiť prípadnú reformu fungovania systému.


Vyplýva to z analýzy Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) o zlepšení triedenia odpadu.

IEP podotýka, že výrobcovia obalových a neobalových výrobkov zodpovedajú za fungovanie a financovanie triedeného zberu. Analytici navrhujú, aby sa ťažšie recyklovateľné materiály znevýhodnili vyššími poplatkami. „Výrobcovia recyklovateľných materiálov na Slovensku nepociťujú výhody, práve naopak, krížovo dotujú systém. Je nutné vyžadovať od výrobcov, aby plne niesli náklady spojené s ich obalmi a neobalovými výrobkami na konci životného cyklu,” uvádzajú analytici.

Ďalšou radou je, že služby triedeného zberu by sa mali obstarávať cez tendre. „Definovanie štandardu predíde prípadným negatívnym dosahom 'tendrovania' v podobe podhodnotenej infraštruktúry,” povedali analytici. Systém na Slovensku je podľa nich nestabilný a vedie k tomu, že ročne si stovky obcí vymenia organizáciu zodpovednosti výrobcov (OZV).

Analytici hovoria, že zlepšenie triedeného zberu odpadu si bude žiadať aj spravodlivý systém, ktorý bude obchádzanie pravidiel trestať. Bude to chcieť zvýšenie kapacít kontrolných orgánov, zefektívnenie ich práce vhodným zberom dát a dôraz na uplatňovanie pokút, približuje IEP. Dodáva, že v súčasnosti sú prečiny OZV riešené nápravnými opatreniami bez pokuty alebo odobratím autorizácie OZV.

Zaviesť by sa mal aj minimálny štandard služby a obyvateľom by sa mala zabezpečiť infraštruktúra na triedenie, podotýkajú analytici.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2017
Envirorezort: Kľúčové pri komunálnych odpadoch je ich triedenie a recyklácia
„Pre Slovensko bude dôležité pri nastavovaní nových cieľov v odpadovom hospodárstve do roku 2030 zohľadniť ekonomické, hospodárske, sociálno-spoločenské a environmentálne aspekty,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na otázku Obecných novín.
viac
28.06.2017
Rok odpadového zákona priniesol prvé výsledky v podobe lepšieho triedenia
„Komunálny odpad sa dnes na Slovensku triedi, zbiera, zváža, dotrieďuje, recykluje a zhodnocuje,“ konštatuje Hana Nováková, generálna riaditeľka spoločnosti ENVI - PAK.
viac
17.02.2022
V triedení odpadu máme stále rezervy
O tom, aká je situácia s odpadmi na Slovensku, a ako sa triedený zber vyvíja, čo robíme dobre a kde by sme mali pridať, sa zhovárame s generálnou riaditeľkou OZV ENVI - PAK Hanou Novákovou.
viac
23.05.2022
OZV sa pripravujú na triedenie textilného odpadu
Od roku 2024 plánuje envirorezort zaviesť rozšírenú zodpovednosť výrobcov (RZV) aj na triedenie a zber textilného odpadu. Zatiaľ „doslúžený“ textil spracúvajú dve slovenské firmy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %