Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.06.2021 10:40

ÚMS: Podnikatelia podporujú decentralizáciu


Snímka zdroj: (tasr).


Únia miest Slovenska (ÚMS) uvítala postoj Podnikateľskej aliancie Slovenska o potrebe pokračovať v posilňovaní pozície miest a obcí na Slovensku.


ÚMS potrebu decentralizácie presadzuje dlhodobo ako jednu zo svojich priorít. Ďalší proces decentralizácie môže zrýchliť ekonomický rast aj rozvoj regiónov. Potvrdil to aj Peter Goliaš, riaditeľ INEKO, v analýze projektu zameraného na skúmanie možností decentralizácie verejnej správy. Projekt realizuje inštitút INEKO s Podnikateľskou alianciou Slovenska (PAS). Prieskum potvrdil aj hlavné problémy, na ktoré ÚMS poukazuje v oblasti financovania samosprávy. Ide najmä o podfinancovanie miest a obcí. Tu vníma ÚMS preto vážnu potrebu posúdiť, a vzhľadom na nové podmienky aj upraviť, spôsob financovania samosprávy tak, aby bol spravodlivý, motivačný a odpolitizovaný.

Jana Červenáková, výkonná viceprezidentka ÚMS: „Pozitívne hodnotíme odporúčania navrhované INEKO a PAS, aby celkové finančné zdroje pre samosprávy zodpovedali aj reálnym právomociam a zodpovednosti. Rovnako presadzujeme zmenu pravidiel pri miestnych daniach, najmä dani z nehnuteľnosti. O ďalších odporúčaniach INEKO a PAS je potrebné viesť odbornú diskusiu. ÚMS je na diskusiu pripravená.“

ÚMS, v súlade s tézami schválenými Snemom v januári 2020, nepodporuje navrhovaný daňový mix vo forme, ako bol INEKO a PAS predstavený. S takto nastaveným systémom máme zlé skúsenosti z minulosti a argumenty na takúto zmenu nepovažujeme za dostatočné. Naopak, za dôležité považujeme zvyšovanie vlastných príjmov územnej samosprávy spolu so zmenou spôsobu vyrovnávania zdrojov (príjmov) a najmä záťaží (výdavkov), ktoré by mal vyrovnávať štát a nie samosprávy cez prerozdelenie. Za správne a vhodné ÚMS nepovažuje ani preberanie „českého modelu“ rozdelenia kompetencií. Zmena by mala byť predmetom komplexnej reformy verejnej správy, ktorú avizovala vládna koalícia vo svojom programovom vyhlásení. Z nej by mali následne vyplynúť aj zmeny v rámci štátnej správy a územnej samosprávy, a to na všetkých úrovniach - centrálnej, regionálnej aj miestnej.

ÚMS je pripravená na diskusiu o inštitucionálnych zmenách, ako aj o zmene financovania územnej samosprávy. Už viac ako rok čaká na to, ako sa súčasná vládna koalícia postaví k plneniu svojho záväzku z programového vyhlásenia.

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
09.02.2021
ÚMS žiada ministra školstva o jednotný termín jarných prázdnin
Členské mestá Únie miest Slovenska (ÚMS) žiadajú ministra školstva SR, aby sa, vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu, pokúsil zjednotiť termín konania jarných prázdnin pre deti, a to pre všetky kraje, na spoločný termín od budúceho pondelka 15. 2. 2021.
viac
13.05.2021
Výhrady ÚMS voči navrhovaným zákonom
Vládou navrhovaný zákon o výstavbe a tiež zákon o územnom plánovaní podľa Únie miest Slovenska (ÚMS) bez náhrady odstraňuje doterajšie kontrolné mechanizmy, najmä kontrolu verejnosťou.
viac
01.12.2021
Občania SR dôverujú viac mestám a obciam, než vláde
Únia miest Slovenska: „Dôveru obyvateľov voči predstaviteľom miest a obcí vnímame ako kľúčovú.“
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %