Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.01.2023 03:20

ÚMS žiada poslancov stiahnuť niektoré návrhy noviel, obráti sa aj na prezidentku


Únia miest Slovenska.


Únia miest Slovenska apeluje na poslancov Národnej rady (NR) SR, aby stiahli návrhy novely zákona o obecnom zriadení, zákona o majetku obcí a zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov i primátorov.


Označila ich za nezmyselné, deštruktívne a osobné. O pomoc požiada aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Informovala o tom hovorkyňa únie Daniela Piršelová.

"Žiadame predstaviteľov NR SR, aby tieto návrhy nezaradili do programu rokovania skôr, ako budú prerokované so zástupcami miest a obcí. Ak tak neurobia, budeme žiadať prezidentku SR, aby tieto poslanecké návrhy vrátila späť do parlamentu," vyhlásil prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček.

Je podľa jeho slov nemysliteľné zneužívať aktuálnu nestabilnú politickú a spoločenskú situáciu na "pretláčanie deštruktívnych poslaneckých návrhov", bez toho, aby sa vopred rokovalo s tými, ktorých sa to týka.

Predložené poslanecké návrhy sú podľa ÚMS nekompetentné, majú množstvo chýb, sú nevykonateľné a zaoberajú sa neexistujúcimi problémami. Zástupcovia samospráv majú obavy, že do parlamentných volieb sa budú množiť snahy o oslabovanie pozície územnej samosprávy ako celku, ale aj oslabovanie pozície priamo volených primátorov, ktorí nielen politicky, ale aj trestnoprávne zodpovedajú za svoje rozhodnutia.

"To povedie iba k rastu nezodpovednosti, čoho sme svedkami na centrálnej úrovni. ÚMS je pripravená rokovať o systémových opatreniach, ktoré povedú k zlepšeniu stavu, ale odmieta takýto arogantný prístup," vyhlásila únia. K jej postoju sa pripojila aj Asociácia prednostov územnej samosprávy.

ÚMS zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2019
ÚMS vyzve prezidentku Z. Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu
Únia miest Slovenska požiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu z dielne poslancov strany Most-Híd vedených Bélom Bugárom, ktorú dnes schválila Národná rada SR.
viac
27.07.2020
ÚMS víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady, a to nielen z hľadiska budúcej vyššej celkovej sumy finančných prostriedkov pre Slovensko, ale najmä zachovania čo najväčšej miery flexibility ich využívania. Informovali o tom z Kancelárie ÚMS.
viac
22.07.2021
Únia miest Slovenska žiada opätovné stiahnutie stavebnej legislatívy
Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s tým, aby Stavebný zákon a Zákon o územnom plánovaní, ktoré do MPK už po druhýkrát predložil podpredseda vlády SR Štefan Holý, boli posunuté do ďalšieho legislatívneho procesu.
viac
20.05.2022
Mestá štrajkujú, požiadajú o pomoc aj prezidentku
Silné a bezpečné mestá pre ľudí budú zrejme čoskoro minulosťou. Štát svojimi opatreniami naďalej ukazuje, že mu nezáleží na fungovaní samospráv, naopak, správa sa tak, že mu prekážajú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %