Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.11.2018 02:35

Úspech samosprávy závisí i na zodpovednom výbere kandidátov vo voľbách


Ilustračná snímka, zdroj: BN


Úspech samosprávy závisí vo veľkej miere aj na zodpovednom rozhodnutí voličov v komunálnych voľbách. Pripomína to odborník na samosprávu a hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.


 "Určite je potrebné pri výbere kandidátov brať do úvahy aj doterajšiu angažovanosť v správe miestnych záležitostí a najmä to, do akej miery poznajú princípy fungovania miestnej územnej samosprávy," dodal.       

V tejto súvislosti Kaliňák pripomenul, že na pleciach miest a obcí je približne 4300 kompetencií. "Od kandidátov nemôžeme očakávať, aby každú detailne poznali, no na druhej strane je potrebné, aby komunálnu legislatívu vnímali v širších súvislostiach," povedal.       

Kandidáti preto musia podľa jeho názoru vedieť rozlišovať medzi originálnymi kompetenciami a preneseným výkonom štátnej správy. Upozornil tiež na to, že je nevyhnutné poznať ekonomické aspekty činnosti miestnej územnej samosprávy, vzhľadom na to, že mestá a obce nie sú len platcami dane, ale sú aj jej správcami a určujú viaceré miestne dane. "Za vhodného kandidáta, ktorý skutočne môže viesť samosprávu k rozvoju, nemožno považovať populistu, ktorý sľúbi všetko možné aj nemožné. Takým je len ten, kto vie aj v rámci svojich vízií a neskorších rozhodnutí hľadať kompromis medzi reálnymi finančnými možnosťami samosprávy a požiadavkami obyvateľov s prihliadnutím na ekonomickú stabilitu," zdôraznil Kaliňák. "Teda presný opak nezodpovedného konania a nerozvážnych ľúbivých opatrení, ktoré môžu v konečnom efekte spôsobiť samospráve ekonomické ťažkosti, vrátane nútenej správy, s ktorou prichádza útlm v rozvoji a investíciách," uviedol Kaliňák.

V prípade výberu kandidátov sa prihovára aj za to, aby voliči kriticky hodnotili schopnosť kandidáta viesť dialóg, predniesť svoje argumenty a vypočuť si názory iných. "Samospráva je o konštruktívnej spolupráci. Ak niekto založil svoju kampaň iba na kritizovaní, či nebodaj znevažovaní svojich protikandidátov, ťažko sa na pozícii toho, kto rozhoduje, zmení," dodal Kaliňák.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2018
M. Kaliňák:Znalosť kompetencií orgánov samospráv je kľúčom k férovému hodnoteniu
Kým v susednej Českej republike zvolili starostov a primátorov poslanci zastupiteľstiev, na Slovensku vzídu štatutári obcí i poslanci priamo z komunálnych volieb, ktoré sa uskutočnia v sobotu 10. novembra.
viac
06.11.2018
M. Kaliňák: Voľbami sa účasť verejnosti na správe obcí a miest nekončí
Participácia občanov na správe obce či mesta sa zďaleka nekončí účasťou v komunálnych voľbách. "Územná správa ponúka jedinečný model spolupráce volených orgánov s obyvateľmi," pripomína v tejto súvislosti odborník na samosprávu a hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
12.11.2018
Starosta Štrby je rekordérom, vo funkcii bude desiate volebné obdobie
Starosta Štrby Michal Sýkora je slovenským rekordérom, vo funkcii bude jubilejný desiatykrát. Po prvý raz v histórii však v komunálnych voľbách nemal súpera a svoju podporu mu vyjadrilo 767 tamojších obyvateľov.
viac
14.11.2018
Andrej Kulik zažil počas 32 rokov na čele obce viac pozitívneho
Starostu obce Dlhé Klčovo vo Vranovskom okrese Andreja Kulika vystrieda po desiatkach rokov Ľubica Zubková (nezávislá), ktorá pracuje na tamojšom obecnom úrade päť rokov. V sobotňajších komunálnych voľbách získala 292 hlasov, čo predstavuje 45,62 percenta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %