Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.03.2022 04:15

V Barbakáne otvorili expozíciu, predstavuje banícku históriu mesta


Na archívnej snímke pohľad z Hodinovej veže na hradný Barbakan na Námestí Š. Moysesa v Banskej Bystrici. Snímka zdroj: (tasr).


V banskobystrickom mestskom hrade Barbakán otvorili expozíciu, ktorá predstavuje banícku históriu mesta i okolitých obcí. Informovala o tom hovorkyňa primátora mesta Dominika Adamovičová.


Pripomenula, že ju sprístupnili pri príležitosti výročia založenia Thurzovsko-fuggerovskej spoločnosti, ktorá vznikla 16. marca 1495. Návštevníkov čaká virtuálna realita, živé obrazy, ale napríklad aj výklady o medi v slovenskom, nemeckom i anglickom jazyku.

„Prostredníctvom pútavej prehliadky sa môžu ľudia vrátiť o 500 rokov späť do čias rozkvetu baníctva. Zároveň dostanú tipy na náučné a turistické chodníky na miesta, kde sa v minulosti ťažila ruda, alebo na to, kde žili baníci. Ide napríklad o Španiu Dolinu, Staré Hory, Ľubietovú či Malachov,“ podotkla hovorkyňa.

Časová os prevedie návštevníkov cez expozíciu po jednotlivých etapách baníckej histórie regiónu. „Dôležité osobnosti z konkrétnej doby porozprávajú o svojom živote, práci, kontaktoch a dejinných súvislostiach, z ktorých vznikol na prelome 15. a 16. storočia najväčší obchodnícky podnik na svete. Zároveň môžu záujemcovia nazrieť do štôlne, kde sa dozvedia i to, čo znamenala pre ľudí meď a akým spôsobom ju používali od praveku až po súčasnosť,“ spomenula Adamovičová s tým, že expozícia má prispieť k rozvoju cestovného ruchu v regióne.

Poznamenala tiež, že celková výška financií vrátane technického vybavenia, obsahu, rekonštrukčných prác, maľovania či elektroinštalácie dosiahla sumu 135 000 eur. Z rozpočtu mesta bolo vyčlenených 91 000 eur. Zvyšnú časť investícií poskytli Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko a Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Interaktívna expozícia v Barbakáne bude otvorená denne od 10.00 do 18.00 h.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2018
V Tihányiovskom kaštieli otvorili výstavu o ekologickej ľudskej stope
Získať ucelený obraz o ľudskej ekologickej stope a dozvedieť sa jednoduché nápady na riešenie aj týchto aktuálnych problémov môžu návštevníci Stredoslovenského múzea prostredníctvom výstavy s názvom Unesie zem naše kroky?
viac
24.03.2019
Výstava v Stredoslovenskom múzeu približuje život v riekach a jazerách
Krásu slovenských bystrín, jazier, riek a ich obyvateľov, ale aj ekologické problémy, ktoré sa týkajú našich vôd, prezentuje výstava Tajomstvá pod hladinou, ktorá je sprístupnená v Stredoslovenskom múzeu (SSM) - Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici.
viac
22.09.2022
Vystavili návrhy obyvateľov na vylepšenie mesta
Výstavu projektov Banskobystričanov zameraných na vylepšenie svojho mesta pod názvom Banskobystrické zásahy 2022 otvorili v týchto dňoch na letnej terase džezového klubu v Banskej Bystrici. Informovali o tom organizátori z občianskeho združenia Víkendové.
viac
28.09.2022
Thurzov dom vystaví vyše 70 nástrojov, ktorými sa mučilo v Európe
Viac ako 70 exponátov mučiacich nástrojov, z ktorých takmer 30 je zo zbierok Stredoslovenského múzea (SSM), vystaví od 1. októbra Thurzov dom v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %