Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
08.08.2017 12:55

V Handlovej si opäť pripomenú Deň bielych ruží


Pozvánka.


10. august je zapísaný v slovenskom kalendári ako pamätný deň - Deň obetí banských nešťastí Slovenskej republiky. Tento pamätný deň reaguje najmä na banícku tragédiu, ktorá sa udiala 10. augusta 2009 v bani Handlová.


Pri výkone svojho povolania zahynulo 20 baníkov a záchranárov. Zastavte sa v baníckej Handlovej alebo v ktoromkoľvek baníckom meste na Slovensku a položte bielu ružu k pamätníkom.

Deň bielych ruží si budú v Handlovej pripomínať vo štvrtok 10. augusta 2017 pri pamätníku baníkom na Ul. 29. augusta. Handlová sa stáva nositeľkou myšlienky tohto pamätného dňa, ktorý je výnimočným v kolorite spoločenského života, odlišným od ostatných pamätných dní Slovenskej republiky v meste. Handlová je spätá s baníctvom od roku 1909, je „matkou“ všetkých uhoľných baní na Slovensku. Preto keď NR SR schválila 10. august ako Deň obetí banských nešťastí, z historického hľadiska si takýto pamätný deň zaslúži byť odlišným práve v tomto meste.

 

Mesto Handlová chce zanechať odkaz pre všetkých, aj okoloidúcich

Pristavte sa vo štvrtok 10. augusta 2017 pri Pamätníku baníkov na Ul. 29. augusta v Handlovej, ktorý si ľudia spontánne vybrali v roku 2009 ako miesto piety a spomienky. Položením bielej ruže vzdáte úctu baníkom aj z iných miest, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania v baniach na celom Slovensku. Pamätník je prístupný z hlavnej cesty I/9 v Handlovej a je možné pristavenie aj pre motorizovanú verejnosť.

 

Tradičný program Dňa bielych ruží v Handlovej

Na Kostole sv. Kataríny sa o 9:30 hod. rozozvučia na 5 minút zvony, ako spomienka na posledné spojenie s baníkmi v podzemí z 10. augusta 2009. Počas celého dňa môžu pozostalí, verejnosť, delegácie, položiť k pamätníku bielu ružu. Večer o 18. hodine sa bude konať stretnutie pri pamätníku za účasti rodinných príslušníkov baníkov, vedenia mesta a ďalších delegácií, za účasti členov Handlovského baníckeho spolku a verejnosti. (Očakáva sa účasť predstaviteľov NR SR resp. vlády SR)

 

Za symbol tohto dňa boli v Handlovej vybrané biele ruže

Biela ako farba nevinnosti, zelené lístky - farba nádeje, že sa takáto tragédia už nikdy nestane. Pamätník baníkom na Ul. 29. augusta v Handlovej bude preto jeden deň v roku ovenčený bielymi ružami. Rok po tragédii (2010) bola osadená pri pamätníku pamätná tabuľa, ktorú vytvoril Handlovčan - akademický maliar Rudolf Cigánik. V roku 2011 sme si po prvýkrát v histórii Slovenska pripomenuli Deň obetí banských nešťastí SR. V tento pamätný deň si Slovensko pripomína viac ako 470 obetí banských nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne hornej Nitry a viac ako 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií, ktoré sa udiali v baniach ťažiacich kovy na slovenskom území.

 

 

 

Autor: (Jana PAULÍNYOVÁ, MsÚ Handlová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2020
V meste si Dňom bielych ruží pripomínajú obete banských tragédií
Životy 20 baníkov a banských záchranárov si vyžiadal 10. augusta 2009 výbuch v handlovskej bani.
viac
05.08.2021
Spomienka na baníkov - Deň bielych ruží v Handlovej
10. august je zapísaný v slovenskom kalendári ako pamätný deň - Deň obetí banských nešťastí Slovenskej republiky. Tento pamätný deň reaguje najmä na banícku tragédiu, ktorá sa udiala v pondelok 10. 8. 2009 v bani Handlová.
viac
25.08.2021
Kontrola nákupov za verejné peniaze patrí do konceptu otvoreného vládnutia
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák prijal pozvanie od splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Martina Giertla na prezentáciu práce úradu na októbrovom Týždni otvoreného vládnutia.
viac
06.08.2022
Handlová: Obete banských nešťastí pripomenie Deň bielych ruží
Verejnosť bude v Handlovej 10. augusta spomínať na obete banských nešťastí. Deň bielych ruží reaguje na najväčšiu tragédiu v histórii baníctva na Slovensku, keď pri výbuchu v handlovskej bani 10. augusta 2009 zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %