Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.10.2018 03:13

V hodnotení transparentnosti dosiahlo mesto Poprad najlepší výsledok v histórii


Poprad, ilustračná snímka


V najnovšom hodnotení transparentnosti miest dosiahol Poprad najlepší výsledok v histórii. Tamojšia samospráva za tento rok získala 65 percentuálnych bodov, čo je v porovnaní s rokom 2016 nárast o 14 percent.


Poprad sa zároveň posunul v rebríčku o 29 miest nahor a patrí mu aktuálne 20. miesto. Vyplýva to z údajov, ktoré po piatykrát zostavila Transparency International Slovensko.       

„Tak ako v ostatných oblastiach, v ktorých nás hodnotia nezávislé organizácie, veľmi si vážim aj tieto relevantné výsledky hodnotenia transparentnosti, v ktorom sme sa výrazne posunuli. Je to vynikajúci výsledok aj v rámci regiónu, v ktorom sme v tejto oblasti lídrom. Ukazuje sa, že sme boli vďaka otvorenosti občanom bližšie,“ zhodnotil primátor Popradu Jozef Švagerko.          

V rámci regiónu Spiša sa stal Poprad najotvorenejšou samosprávou spomedzi hodnotených miest. Za ním sa umiestnili napr. Spišská Nová Ves na 30. mieste, Levoča na 39. pozícii, Stará Ľubovňa na 45. mieste a Kežmarok obsadil 63. priečku.        

Transparentnosť bola mapovaná prostredníctvom 105 indikátorov v 11 oblastiach. Autori vychádzali z piatich rôznych zdrojov od webových stránok miest, cez dotazník zaslaný radniciam až po údaje o súťažiach z Elektronického kontraktačného systému. Za dva roky sa stovka najväčších miest dokázala v priemere zlepšiť o šesť percentuálnych bodov. Priemerné skóre 57 % je dosiaľ najvyššie v histórii meraní.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2016
Primátor mesta Ján Ragan si cení prvenstvo v rebríčku transparentnosti
Primátor Vranova nad Topľou si cení, že samospráva bola vyhodnotená ako najtransparentnejšia. Vyplýva to z tohtoročného rebríčka transparentnosti 100 najväčších miest na Slovensku, ktorý vo štvrtok (24. 11.) predstavila mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS).
viac
07.02.2017
V troch štvrtinách samosprávnych novín prevažujú negatíva nad pozitívami
Väčšina periodík, ktoré vydávajú samosprávy slúžia skôr na propagáciu primátorov a starostov, ako na užitočné, objektívne informovanie občanov a vyváženú diskusiu o samosprávnych témach.
viac
17.05.2022
Najotvorenejším VÚC je trenčiansky, najhoršie v rebríčku obstál nitriansky
Najtransparentnejším samosprávnym krajom je opätovne Trenčiansky kraj, naopak, najhoršie je na tom z hľadiska otvorenosti a sprístupňovania informácií Nitriansky samosprávny kraj.
viac
08.10.2022
Prievidza na štvrtom mieste v hodnotení transparentnosti
Mesto Prievidza je opäť v otvorenosti verejnej kontrole medzi najlepšími na Slovensku. V pravidelnom hodnotení transparentnosti miest, ktoré už od roku 2010 zverejňuje Transparency International Slovensko, je Prievidza na 4. mieste zo 100 hodnotených.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %