Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.05.2023 12:35

V Pokryváči zrekonštruovali drevenú zvoničku z čias Rakúsko-Uhorska


Snímka zdroj: (zilina.sp21.sk).


Drevenú zvoničku z čias Rakúsko-Uhorska v Pokryváči na Orave zrekonštruovali. Upravili aj okolie pre bezbariérový prístup, doplnili lavičky a informačnú tabuľu. Informoval o tom manažér Miestnej akčnej skupiny (MAS) Orava Ondrej Šeliga.


V stavbe sú umiestnené dva zvony. "Na veľkom je odliaty rok 1906, no nachádza sa tu aj malý, takzvaný umieračik," povedal starosta obce Pokryváč Miroslav Lupták.

Zvonička slúžila v obci roky, v minulosti sa zvonilo trikrát za deň. Do 80. rokov sa zvoneniu venovali profesionálni zvonári, neskôr zvyk zanikol. Zvonilo sa už len na pohreboch, výročiach alebo pri príležitosti veľkonočných či vianočných sviatkov.

Stavba rokmi chátrala, poslednú veľkú opravu urobili ešte v roku 1956. "V minulosti bola postavená na kamennom základe, našim zámerom ju bolo nadvihnúť, takže sa spodná časť zdvihla o necelé tri metre. Vymenili sme aj niektoré drevá, ktoré boli nahnité, ale aj plášť krovu. Konštrukcia samotného dreveného zrubu ostala pôvodná," vysvetlil starosta.

Zvoničku zrekonštruovali z výzvy MAS Orava v hodnote takmer 9000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Obce Oravského podhradia pracujú na rozvoji regiónu
Cieľom desiatich obecných samospráv mikroregiónu Oravské podhradie na najbližšie roky je zabezpečiť rozvoj kultúry, športu a cestovného ruchu, skvalitniť a budovať infraštruktúru či podporiť podnikanie a prílev nových investícií.
viac
23.02.2021
Práce na Zvoničke napredujú, ferraty chce mesto otvoriť v lete
V Novej Bani napredujú rekonštrukčné práce rekreačnej budovy s názvom Zvonička, ktorá má slúžiť ako zázemie pre návštevníkov pripravovaných ferratových trás.
viac
11.02.2022
V okrese Poltár pribúdajú nové zastávky a parkoviská podporené MAS Hornohrad
Rekonštrukciu autobusových zastávok či obecných parkovísk podporila v uplynulých mesiacoch na základe aktuálne otvorenej výzvy Miestna akčná skupina (MAS) Hornohrad. MAS podporuje regionálny rozvoj samospráv a malých podnikov prostredníctvom eurofondov v meste Poltár a v ďalších 12 obciach okresu.
viac
13.06.2023
V obci zrekonštruovali knižnicu
Oravská obec Chlebnice dala vynoviť budovu tamojšej knižnice, ktorú postavili v 30. rokoch 20. storočia. Z výzvy Miestnej akčnej skupiny (MAS) Orava na projekt získali takmer 27 000 eur. Vymenili krov, strešnú krytinu i schody. Informoval o tom manažér MAS Orava Ondrej Šeliga.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %