Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.02.2017 06:09

V Považskej Bystrici sprístupnili výstavu "Hračky v minulosti"


Snímka zdroj: (trencinregion.sk).


V pondelok 6. 2. 2017 sprístupnilo Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici, v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, výstavu "Hračky v minulosti".


Výstava ponúka bohatú ukážku rôznych druhov hračiek  – od tradičných ľudových po tzv. socialistické. Z množstva exponátov možno spomenúť nasledovné kategórie: hrkálky, pískacie hračky, kocky a priestorové skladačky, spoločenské hry, knihy, leporelá, bábiky, autíčka, plyšové hračky, kuchynský riad, lekárničky, pokladníčky a ďalšie. Samostatný kútik je venovaný detským kočíkom, kde zaujme najmä kočiarik zo začiatku 20. storočia, ktorý múzeum zakúpilo od rodiny Bachratých z Považskej Bystrice. Od spomenutých majiteľov je aj prenosné bábkové divadlo skriňového typu, predstavujúce ďalší zaujímavý kúsok zo zbierkového fondu múzea.

Múzejná prezentácia starých hračiek dostane návštevníka do sveta detí, v ktorom hranie tvorí prirodzenú súčasť života. Tradičné hračky vyrábali pre deti najčastejšie rodičia, starí rodičia alebo súrodenci. Boli darom z lásky, zo snahy rozvíjať a vychovávať dieťa. Ľudové hračky boli preto veľmi originálne a unikátne, pričom vnútorná motivácia výrobcu dala hračke nesmiernu pridanú hodnotu. Inšpiráciou pre ľudových výrobcov bol každodenný život. A tak sa do malých rozmerov premietol svet „veľkých“ – vznikali imitácie nástrojov, náradia, kuchynského riadu, či nábytku.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici sprístupnilo výstavu "Hračky v minulosti" za prítomnosti 16 predškolákov z MŠ Železničná v Považskej Bystrici v sprievode troch pedagógov a zástupcov novinárskej obce. Deťom sa venoval talentovaný etnograf múzea Mgr. Juraj Jakubík, ktorý sa s predškolákmi na záver zahral tradičnú ľudovú hru „Umývaj sa lastovička“.

Výstava "Hračky v minulosti" bude v priestoroch Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici otvorená pre verejnosť denne, okrem víkendov, od 7. - 15. hodiny  a potrvá do 2. júna 2017. 

 

Autor: (P. RÁGULOVÁ, VM v PB)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.02.2017
Tribečské múzeum predstavuje Grécko na úsvite dejín
Výstava ponúka návštevníkom múzea príležitosť oboznámiť sa s pozoruhodným časovým úsekom dejín starovekého Grécka datovaným okolo roku 7000 p. n. l. zhruba do roku 1100 p. n. l..
viac
19.05.2018
Vlastivedné múzeum približuje výstavou výrobu piva
Proces výroby piva priblíži výstava Od chmeľu k pivu vo Vlastivednom múzeu v Galante. Vernisáž výstavy, ktorá potrvá do 8. septembra, sa uskutoční v sobotu o 17.30 h. Na vernisáži bude účinkovať Základná umelecká škola Josepha Haydna Galanta a country skupina OuKeY.
viac
10.02.2019
Výstava Oživovanie hradov ponúkne nálezy z hradných zrúcanín
Aktuálny trend záchrany hradných zrúcanín na Slovensku je hlavnou témou výstavy Oživovanie hradov vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Múzeum pripravilo výstavu v spolupráci s celoslovenským združením Zachráňme hrady združujúcom 28 subjektov podieľajúcich sa na záchrane lokálnych hradov.
viac
06.06.2020
Kysucké múzeum vystavuje najcennejšie numizmatické exponáty zo svojich zbierok
Kysucké múzeum v Čadci pripravilo novú numizmatickú výstavu s názvom Numizmatika v našich zbierkach. Výstava je inštalovaná v priestoroch kaštieľa v Radoli od 7. 6. do 31. 11. 2020 a ponúka prehliadku najcennejších numizmatických exponátov zo zbierkových fondov Kysuckého múzea v Čadci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %