Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.06.2020 07:30

V Rači spustia tento týždeň novú službu Verejný bicykel


Ilustračná snímka.


V bratislavskej Rači spúšťajú tento týždeň nový projekt zdieľania bicyklov – Verejný bicykel. Systém bude fungovať na báze "free floating", teda bez potreby dokovacích staníc.


K dispozícii bude 60 bicyklov, v prípade potreby nie je do budúcna vylúčené, že sa ich počet zvýši. O spustení služby sa pôvodne uvažovalo už v apríli.

„Bicykle nebudú mať dokovacie stanice a bude ich možné odložiť kdekoľvek na verejne dostupnom a dobre viditeľnom mieste, kde nebudú prekážať premávke ani chodcom v rámci vymedzenej zóny,” uviedla Ema Mária Ondrušková z račianskeho miestneho úradu.

Výhodou služby má byť aj to, že poskytuje dáta o pohybe užívateľov, ktoré môže mestská časť využiť na vybudovanie stojanov v najvyťaženejších lokalitách. Za novou službou stojí spoločnosť Antik Telecom, ktorej ambíciou je ponúknuť alternatívnu formu dopravy všade tam, kde samospráva usúdi, že takáto služba bude pre občanov užitočná.

Spustenie projektu Verejný bicykel je zároveň naplánované aj v susednej mestskej časti Vajnory. Predbežne sa spomína jún, keď by sa k projektu malo vyjadriť miestne zastupiteľstvo, obdobne ako to bolo v Rači. Výhľadovo sa so službou uvažuje aj v Novom Meste.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.07.2020
Zdieľané elektrické kolobežky sú k dispozícii už aj v Žiline
Ďalšiu možnosť efektívnej, bezpečnej a ekologickej prepravy ponúka od štvrtka 23. júla mesto Žilina. Popri obľúbených zdieľaných bicykloch majú Žilinčania a návštevníci možnosť využívať na svoju prepravu po uliciach už aj zdieľané elektrické kolobežky.
viac
27.11.2020
Vo Vajnoroch pribudol nový vodovod, začína sa opravovať aj kanalizácia
V bratislavských Vajnoroch pustila v piatok Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) vodu do nového vodovodu na ulici Za humnami. Generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš zároveň ohlásil začiatok opravy vákuovej kanalizácie v tejto mestskej časti za viac ako milión eur.
viac
14.05.2021
Zdieľané bicykle budú mať už aj vo Svite
Po viac ako dvojročnej snahe a neustále vyvíjanej aktivite vedenia mesta sa zavedenie tzv. bikesharingu konečne podarilo. Zdieľané bicykle budú slávnostne uvedené do užívania v piatok 14. mája a od tohto dňa si ich môžete užívať aj vo Svite.
viac
08.07.2021
Po Prešove môžete jazdiť už aj na zdieľaných bicykloch
Mesto Prešov úspešne uviedlo do prevádzky zdieľané bicykle, ktoré prispejú k zvýšeniu mobility obyvateľov. Cieľom takzvaného bikesharingu je zároveň znížiť produkciu škodlivých emisií, zlepšiť kvalitu ovzdušia a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %