Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
12.06.2019 12:45

V Rákociho paláci si pripomenú raritnú dvojtýždňovú Slovenskú republiku rád


Príchod vojsk maďarskej Červenej armády do Prešova 8. júna 1919


Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu objaviť unikátne materiály spojené s vyhlásením Slovenskej republiky rád. Ide o jedinečnú a pre mnohých neznámu republiku, ktorej 100. výročie vyhlásenia je spojené s príchodom maďarských Červených vojsk na východ Slovenska. Jej „hlavným mestom“ bol Prešov.


Originálna výstava pod názvom Dvojtýždňová republika - Slovenská republika rád obsahuje 20 veľkoplošných panelov a objasňuje príčiny vzniku, priebeh a zánik tejto republiky. Vystavené dokumenty sú dnes, podľa autorky výstavy, naozajstnou raritou aj v rámci medzinárodnej scény.

Na svoje si určite prídu aj nadšenci uniforiem, keďže budú vystavené verné repliky vojenských rovnošiat francúzskeho legionára, talianskeho dôstojníka a československého vojaka zapožičané v spolupráci s Československou obcou legionářskou z Prahy,“ prezradila literárna historička Krajského múzea v Prešove a autorka výstavy Viera Kačmaríková.

Po rozpade Rakúsko – Uhorska sa podľa nej Maďarsko nechcelo zmieriť so stratou Slovenska a pod vplyvom ruskej revolúcie sa v krajine začal prudko šíriť boľševizmus. Žilo v predstave, že si uchová integritu Uhorska. Následne vojská Červenej armády obsadili časť južného a východného Slovenska – Košice, Prešov, Sabinov, Bardejov, Humenné, Michalovce a územie až k poľským hraniciam.

Do Prešova prišli 8. júna 1919 ráno a mnohí obyvatelia ich vítali s nadšením a ováciami. Niektorí si mysleli, že sa naspäť vrátia staré pomery, iní boli zmätení z ďalšej zmeny,“ vysvetľuje Kačmaríková.

O týždeň po príchode maďarských vojsk bola 16. júna 1919 z balkóna mestskej radnice vyhlásená Slovenská republika rád. Prešov sa tak podľa jej slov na krátky čas stal „hlavným mestom“ tohto štátneho útvaru. Na bojovom poli však prebiehali oslobodzovacie boje československým vojskom a 24. júna 1919 bola Maďarská revolučná vláda nútená podpísať prímerie a odísť zo Slovenska.

Posledný vlak s maďarskými vojakmi odišiel 1. júla 1919 a tým sa de facto ukončilo dvojtýždňové trvanie Slovenskej republiky rád,“ dodáva Kačmaríková, ktorá je zároveň kurátorkou výstavy.

Grafickú úpravu výstavy vytvoril odborný pracovník Krajského múzea v Prešove Igor Lazorík. Slávnostná vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 13. júna o 16.00 h v priestoroch Rákociho paláca. Výstava potrvá do 13. septembra 2019.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2018
V Krajskom múzeu sprístupnili výstavu Koňare
Prešovčanom prischlo pomenovanie Koňare. V Krajskom múzeu v Prešove v týchto dňoch sprístupnia výstavu Koňare s podtitulom Tradícia chovu koní v Prešove a okolí. Jej autorom je Igor Lazorík. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 30. marca.
viac
30.01.2019
V Rákociho paláci objavíte krásu slovenského drahokamu
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať výnimočnú zbierku slovenských opálov. Medzi najvzácnejšie kúsky novej stálej expozície patrí opál drahý, ktorý je zároveň najstarším známym opálom. Jeho prvé ložiská sa našli na území východného Slovenska.
viac
03.04.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví kamene učencov
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať tajomné umenie suiseki. Táto umelecká forma prezentuje kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú niečo výnimočné. Výstavu sprístupnia vo štvrtok v Rákociho paláci.
viac
18.07.2020
Návštevníkov kaštieľa v Hanušovciach prekvapí slovenský unikát
Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Hanušovce nad Topľou vystavuje jedinečný komplet predmetov svadobného vena rodu Dessewffy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %