Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.05.2021 04:00

V Šali rastie vlna odporu proti výstavbe Centra cirkulárnej ekonomiky


Ilustračná snímka: (tasr).


V Šali rastie vlna odporu proti Centru cirkulárnej ekonomiky (CCE). Občania sa obávajú znečistenia životného prostredia i zvýšenia dopravného zaťaženia.


„Nesúhlasné stanovisko s výstavbou spaľovne dalo množstvo občanov najavo zaslaním písomných stanovísk v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie na Ministerstvo životného prostredia SR. Okrem toho vznikla na vyjadrenie nesúhlasu s výstavbou CCE v Šali aj internetová petícia, ktorú podpísalo vyše 2000 občanov,“ informoval Michal Toma, člen petičného výboru. Klasický zber podpisov na tlačené petičné hárky znemožnila pandémia a s ňou súvisiace obmedzenia pohybu obyvateľov.

Investíciu s rozpočtom 120 miliónov eur chce realizovať akciová spoločnosť ewia, ktorá patrí do portfólia investičnej skupiny Wood & Company. Centrum bude podľa predloženého projektového zámeru pozostávať z prevádzky na dotriedenie vybraných zložiek odpadu z komunálnej a priemyselnej sféry, výskumného centra, vzdelávacieho centra a zariadenia na energetické zhodnocovanie komunálneho a priemyselného odpadu s kapacitou 100 000 ton ročne. Ako sa uvádza v dokumentácii k investičnému zámeru, CCE bude schopné prijať a upraviť odpad a druhotné suroviny priemyselných zákazníkov aj z bežných domácností. Ten sa bude ďalej recyklovať. Odpad nevhodný na ďalšie využitie pôjde na materiálové zhodnotenie na elektrickú energiu a teplo, ktoré vie centrum dodať do verejnej siete a pre potreby priemyselných alebo komunálnych zákazníkov.

Občania sa obávajú nárastu znečistenia regiónu. „V Šali je jedna z najväčších chemických tovární na Slovensku Duslo, a. s. V nej samotnej sa nachádza vyše 20 veľkých zdrojov znečistenia ovzdušia. Okrem toho je v jej areáli v prevádzke aj spaľovňa nebezpečných odpadov s nadregionálnym významom,“ upozorňujú aktivisti.

Signatári petície tvrdia, že dopravné zaťaženie v Šali je pre absenciu obchvatu a polohu mesta veľmi vysoké a doprava kolabuje každý piatok, niekedy aj každé popoludnie. Ďalšie dopravné zaťaženie mesta dovozom odpadu a vývozom produktov spaľovania je teda neúnosné. „Ewia pri predložení zámeru počítala aj s obchvatom Šale, ktorý by skutočne mohol pomôcť dopravu v meste odľahčiť zhruba o 30 percent, a obyvatelia zaň bojujú dlhé roky. Stavebné práce na obchvate sa skutočne mali začať už v tomto roku, Ministerstvo dopravy a výstavby SR však rozhodnutím z februára tohto roka stavbu obchvatu pozastavilo,“ skonštatoval Toma.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Krupina nevie zastaviť výstavbu betonárne
Takmer 250 obyvateľov Krupiny sa v máji podpísalo pod petíciu proti výstavbe betonárne v areáli bývalého podniku Osivo na Ulici Osloboditeľov.
viac
24.11.2017
Plány na výstavbu v centre mesta sa Nitranom nepáčia, spisujú petície
Obyvateľom Nitry sa nepáčia plány súkromných investorov na zástavbu posledných zelených plôch v centre mesta. Spisujú petície a žiadajú mestských poslancov, aby zasiahli.
viac
02.02.2019
Nespokojní obyvatelia Ružomberka spustili petíciu za zdravé mesto
Petíciu za zdravý Ružomberok spustili v piatok (1. 2.) počas ďalšieho verejného protestu v blízkosti administratívnej budovy Mondi SCP nespokojní obyvatelia mesta. Žiadajú v nej štátne orgány a miestnu samosprávu o urýchlené vyriešenie situácie v súvislosti s obťažujúcim zápachom v meste.
viac
13.12.2021
J. Droba: Bratislavský kraj ohrozujú problémy s vodou i znečistené ovzdušie
Bratislavský kraj ohrozujú problémy s vodou i znečistené ovzdušie. Upozorňuje na to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %