Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.12.2021 02:25

V Senici sa už nebude použitý olej vylievať, ale zlievať


Snímka zdroj: (MsÚ).


V týchto dňoch pribudli po meste Senica na stojiskách odpadov nové zberné nádoby, ktoré budú slúžiť na separovanie použitého kuchynského oleja. Špeciálne upravené sivé nádoby sa budú nachádzať celkovo na 60-tich miestach, aby boli v čo najväčšej miere dostupné obyvateľom mesta.


Seničania mali aj doteraz možnosť separovať použitý kuchynský olej. Mohli ho v uzatvorenej PET fľaši vyložiť v deň zberu veľkoobjemového odpadu na stojisko, bezplatne odovzdať v Zberných surovinách Senica alebo na vybraných čerpacích staniciach pohonných hmôt. Množstvo ľudí sa však v ankete na sociálnych sieťach priznalo, že odpad vylieva do odpadu. Čo však málokto vie, že takéto nakladanie s použitým kuchynským olejom jednak zakazuje zákon, olej zanáša kanalizáciu, priťahuje nepríjemné hlodavce a znečisťuje vodu.

„Separovaním použitého kuchynského oleja tak budú Seničania chrániť nielen životné prostredie, ale ušetria aj náklady na opravy upchatých kanalizácií či deratizáciu,“ povedal Peter Turza, riaditeľ spoločnosti Technických služieb Senica a. s., ktorá sa  na zbere a spracovaní použitého kuchynského odpadu dohodla s firmou INTA spol. s r. o.  Tá dodá zberné nádoby a bude zabezpečovať ich vývoz. Zo začiatku bude interval vývozov nastavený raz mesačne, v prípade potreby sa tento interval skráti. Spoločnosť INTA následne vo vlastných spracovateľských kapacitách na Slovensku zrealizuje priemyselné upravenie tohto materiálu pre následne úplné energetické využitie .

Na zber je vhodný akýkoľvek rastlinný kuchynský olej a živočíšny tuk, či už po vyprážaní, z fritéz, ale aj taký, ktorý slúži ako nálev potravín napríklad z nakladaných rýb, zeleniny či syra. Do zbernej nádoby nepatrí akýkoľvek iný olej a tuky, ktoré nie sú rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Dôležité je zbierať čistý olej. Najlepšie je ho zliať cez sitko do čistej a suchej PET fľaše alebo originálneho obalu. Olej v riadne uzavretej nádobe potom vložiť priamo do zberného kontajnera. Z pohľadu ochrany životného prostredia je dôležité, aby zber a manipulácia s použitými olejmi a tukmi bol zrealizované tak, aby nemohlo dôjsť ku kontaminácii zberných miest olejom.

Po separovaní plastov, kovov, papiera, drobných elektrospotrebičov a biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu bude použitý kuchynský olej ďalšou komoditou, ktorú budú Seničania separovať a znižovať tak objem zmesového komunálneho odpadu končiaceho na skládke.

Autor: (Lucia VAJDOVÁ, MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Tak sa na Slovensku zbiera použitý kuchynský olej z domácností
Vyše 29 ton použitého kuchynského oleja dosiaľ vyzbierali na čerpacích staniciach Slovnaftu od spustenia projektu v roku 2011.
viac
08.12.2016
Popradský Mestský úrad pôjde v triedení odpadu obyvateľom príkladom
V budove Mestského úradu v Poprade pribudlo 36 kontajnerov na separovaný zber. Spolu deväť sád nerezových triediacich košov na sklo, papier, plasty a kovy samospráve dnes venovala spoločnosť Envi - Pak.
viac
01.10.2017
Školské nádoby na triedený zber si žiaci môžu zhotoviť aj sami
„Ak si deti vlastnými rukami vyrobia a pomaľujú nádoby na triedený zber, obyčajne k nim majú lepší vzťah ako k štandardným plastovým košom,“ hovorí o svojich skúsenostiach so školákmi známy environmentalista Ing. Miloš Veverka. „Okrem iného ich napríklad nepoškodzujú.“
viac
10.02.2021
V Starej Ľubovni pribudli zberné nádoby na jedlé tuky a oleje
V meste Stará Ľubovňa pribudli nové špeciálne nádoby na zber použitých jedlých tukov a olejov. Informuje o tom radnica na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %