Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
05.03.2020 08:05

V Starej Ľubovni začali s obnovou exteriéru kostola sv. Mikuláša


Kostol sv. Mikuláša v Starej Ľubovni. Snímka zdroj: (apsida.sk).


V týchto dňoch sa začala obnova exteriéru kostola sv. Mikuláša v Starej Ľubovni, finančné zdroje na rekonštrukciu získala rímskokatolícka cirkev zo zbierky veriacich. Informoval o tom dekan miestnej farnosti Pavol Lacko.


„Náklady na rekonštrukciu sú okolo 420 000 eur. Súčasťou prác je výmena krytiny na veži a lodi kostola, oprava ciferníkov a okeníc na veži, kamenných prvkov okolo kostola, výmena vonkajších okien i oprava celej fasády,” priblížil rozsah prác dekan s tým, že práce potrvajú minimálne pol roka. V súčasnosti je projekt v prípravnej fáze, začali so stavbou lešenia.

Lacko dodal, že poslednú rekonštrukciu realizovali v kostole ešte v 50. rokoch 20. storočia a aktuálny stav exteriéru bol vo veľmi nevyhovujúcom stave. Potvrdil, že o zdroje na obnovu vonkajšej fasády sa budú uchádzať aj z dotácie Prešovského samosprávneho kraja. „To v prípade, že sa náklady nepredvídateľne zvýšia,” doplnil.

Následne po obnove exteriéru chcú pokračovať aj vo vnútorných priestoroch kostola. Napríklad na reštaurovanie renesančných malieb chce farnosť získať finančné zdroje z eurofondov.

Kostol sv. Mikuláša, ktorý je dominantou námestia v Starej Ľubovni, patrí k jedným z mála nepreskúmaných kostolov a ukrýva mnoho tajomstiev. Tie sa zásluhou výskumov postupne dostávajú na svetlo sveta, naposledy tam skúmali krypty. Hlavná loď kostola bola postavená okolo roku 1280 a v druhej polovici 17. storočia sa dočkal veľkej prestavby.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2017
Na pokračovanie obnovy zvonice získalo mesto dotáciu 29 000 eur
V Spišskej Belej pokračujú v rekonštrukcii renesančnej zvonice na námestí z roku 1598. Vlani na pamiatke kompletne zrekonštruovali strechu.
viac
27.08.2020
Košický kraj využíva leto na opravy stredných škôl
Letné prázdniny využil Košický samosprávny kraj (KSK) na opravy stredných škôl a školských zariadení.
viac
09.03.2021
Na Ľubovnianskom hrade zrekonštruujú severovýchodnú hradbu a nádvorie
Odstránenie havarijného stavu a záchrana severovýchodnej hradby i tretieho nádvoria. To je hlavným cieľom blížiacej sa rekonštrukcie na Ľubovnianskom hrade.
viac
07.01.2022
Hrad sa chystá na obnovu i stretnutie potomkov majiteľov
V júni tohto roku chcú na Ľubovnianskom hrade začať so záchranou a rekonštrukciou severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík zároveň potvrdil, že na jar sa chystajú skontrolovať všetky obvodové hradby a murivo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %