Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.01.2021 10:35

V Turzovke zavádzajú dve dôležité zmeny v triedení odpadu


Snímka zdroj: (msú).


Prvou novinkou je vážiaci systém zberu odpadu, druhou to, že bioodpad začínajú triediť aj obyvatelia bytových domov.


Mesto zavádza vážiaci systém zberu odpadu

Prvou dôležitou zmenou je, že od 1. januára 2021 zaviedlo mesto Turzovka pre všetky domácnosti z rodinných domov a bytoviek nový model zberu odpadu – tzv. vážiaci systém.

„Novým systémom zberu a správnym triedením, chceme zabezpečiť čo najmenej vývozov odpadu na skládku, keďže cena skládkovného sa každým rokom enormne zvyšuje. Zároveň vážením odpadu chceme zabezpečiť spravodlivejší systém evidencie tvorby komunálneho odpadu z jednotlivých domácností,“ povedal primátor Turzovky Ľubomír Golis.

Na každú zbernú nádobu bol inštalovaný čip, ktorý umožní identifikovať domácnosť pri zvoze. Na smetiarskom aute je zabudovaná nielen čítačka čipov, ale aj elektronická váha. Každá zberná nádoba bude odvážená a výsledok bude zaznamenaný elektronicky do evidenčného systému. Ten bude priebežne spočítavať množstvá odpadu od jednotlivých domácností. Výsledkom bude ročný sumár slúžiaci ako podklad pri budúcoročnej platbe za odpad.

„Nový vážiaci systém bude efektívne fungovať len vtedy, ak sa budeme pri nakladaní s odpadom správať zodpovedne, dôkladne triediť a nevyhadzovať odpad na verejné priestranstvá,“ zdôrazňuje primátor.

Bioodpad triedia aj obyvatelia bytových domov

Pomerne veľkú časť  komunálneho odpadu - takmer 45 percent - tvorí biologicky rozložiteľný odpad. „V zmysle zákona o odpadoch mesto od nového roka zabezpečí triedenie bioodpadu aj na sídlisku pre bytové domy. Obyvatelia rodinných domov v Turzovke majú možnosť biologicky rozložiteľný odpad uskladňovať v domácich kompostéroch, ktoré im zabezpečila samospráva, informoval primátor.

Od 1. januára pribudli na jednotlivých stanovištiach na sídlisku zberné nádoby hnedej farby s nápisom BIO odpad. Obyvateľom v bytových domoch tak pribudne povinnosť triediť bioodpad, ktorý doteraz končil na skládke.

Mesto verí, že nové zmeny v meste prispejú k zníženiu množstva nevyseparovaného odpadu a tým znížia náklady za skládkovanie.

 

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.08.2020
Zber bioodpadu by mali hornonitrianske samosprávy zvládnuť na zhruba 50 percent
Novú povinnosť v podobe zberu kuchynského bioodpadu by mali od začiatku budúceho roka zvládnuť hornonitrianske samosprávy na menej ako 50 percent.
viac
08.01.2021
V Bratislave spustia tento rok 2. etapu vrecového zberu separovaného odpadu
V Bratislave spustia v tomto roku druhú etapu zberu a odvozu vytriedeného odpadu z bratislavských rodinných domov tzv. vrecovým systémom.
viac
18.01.2021
V meste už rozmiestnili nádoby na rozložiteľný kuchynský odpad
Pri bytových domoch v Liptovskom Hrádku v piatok pribudli hnedé nádoby na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Umiestniť ich tam dala samospráva.
viac
01.02.2021
Nový systém zberu komunálneho odpadu v Trebišove zvýhodňuje separovanie
Mesto Trebišov od začiatku roka zaviedlo množstvový zber zmesového komunálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %