Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
27.01.2022 11:30

V Údolí smrti pribudla rozhľadňa v tvare náboja


Snímka zdroj: (OOCR Šariš - Bardejov).


V Údolí smrti na východnom Slovensku pribudla takmer 14 metrov vysoká štvorposchodová rozhľadňa v tvare náboja do československej pušky vz. 24.


Ako povedal starosta obce Kružlová Adrián Gužo, nezvyčajný tvar veže má symbolizovať spomienku na najtvrdšie boje počas vojny, ktoré sa odohrávali na území Duklianskeho priesmyku.

"Unikátnu rozhľadňu sa pokúsime zapísať aj do Knihy slovenských rekordov, lebo nič podobné na Slovensku nie je. Rozhľadňa by mala prilákať ďalších turistov," povedal Gužo.

Obec má už dva slovenské rekordy - za najväčší vertikálny nápis Údolie smrti od apríla 2019 a najväčšie srdce na zber plastových vrchnákov. Nápis s rozmermi 998 krát 290 centimetrov je fotogenickou dominantou a turistickým lákadlom a pripomína svetoznámy nápis Hollywood.

Náklady na výstavbu rozhľadne boli 24 000 eur. Z toho sumou 9000 eur prispel Prešovský samosprávny kraj. Z veže vidno takmer celé Údolie smrti, okolité obce, časť Svidníka a v prípade priaznivého počasia aj Vysoké Tatry.

Údolie smrti sa rozprestiera medzi obcami Kružlová, Kapišová a Nižná Písaná, kde je v teréne rozmiestnená tanková technika, znázorňujúca tankovú rotu v útoku. V katastri obce Kružlová ju symbolizuje osem tankov T-34/85, ktoré sú zoradené v palebnej línii. Návštevníkom pripomínajú tankové boje, ktoré sa v tomto priestore odohrali od 25. do 27. októbra 1944. Návštevnícky najzaujímavejší je inscenovaný taran sovietskeho tanku T-34/85 vklineného do nemeckého tanku na rázcestí do Údolia smrti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2016
Nové informačné centrum má podporiť cestovný ruch v regióne
Nové informačné centrum otvorili aktivisti počas uplynulého víkendu v rámci projektu Dukla destination vo Svidníku. Súčasťou projektu je i webový portál www.dukladestination.com, ktorý slúži ako aktívny internetový sprievodca.
viac
28.05.2016
V Hnúšti otvoria nové turistické infocentrum
Poskytovanie informácií návštevníkom mesta o možnostiach turizmu v meste i okolí a predaj suvenírov bude hlavnou úlohou nového turistického infocentra, ktoré v Hnúšti na severe okresu Rimavská Sobota začne fungovať v polovici júna.
viac
18.05.2021
Nové informačné centrum chce svidnícka radnica otvoriť od júla
Mesto Svidník plánuje zriadiť vlastné informačné centrum pre turistov. Doteraz ho prevádzkovala nezisková organizácia Dukla Destination, tá sa však podľa primátorky Marcely Ivančovej rozhodla ukončiť jeho fungovanie.
viac
09.04.2024
Obec Kružlová chce v Údolí smrti rozšíriť služby pre turistov
Rozšíriť služby pre turistov v Údolí smrti plánuje obec Kružlová v okrese Svidník. Ako pre TASR uviedol starosta obce Adrián Gužo, v tomto roku sa pre teplé počasie začala turistická sezóna skôr.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %