Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
14.06.2021 11:25

V. Remišová: Zaostávajúce regióny musia cítiť zvýšenú podporu zo strany štátu


Pohľad na Medzilaborce. Snímka zdroj: (MsÚ).


Zaostávajúce regióny potrebujú silnejšiu a adresnejšiu podporu. Na rokovaní s 20 starostami obcí z okresu Medzilaborce to v sobotu uviedla ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová.


Počas výjazdu do regiónu otvorila aj Deň Rusínov Slovenska, informoval o tom tlačový odbor Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

„Teraz, v čase pandémie, ktorej dôsledky doľahli na ľudí v týchto regiónoch ťažšie ako inde, potrebujú cítiť silnejšiu podporu. Okres Medzilaborce má jednu z najväčších mier nezamestnanosti na Slovensku. V decembri dosiahla vyše 13 percent. Ľuďom, ktorí tu žijú, musíme pomôcť a prinášať riešenia, ktoré im prinesú lepšie platenú prácu a vyššiu kvalitu života,” uviedla Remišová.

Jedným z nástrojov pomoci je systém podpory najmenej rozvinutých okresov na základe akčného plánu, ktorý bol vypracovaný v spolupráci štátu s miestnymi samosprávami, mimovládnymi organizáciami a podnikateľskými subjektmi vrátane poľnohospodárov, zástupcov škôl a za pomoci Stredoeurópskej agentúry pre rozvojové projekty. Hlavným cieľom v Medzilaboreckom okrese je znížiť mieru nezamestnanosti podporou vytvorenia 377 pracovných miest do roku 2022, a to nasmerovaním aktivít do viacerých oblastí. Doposiaľ bolo v okrese podporených 16 projektov s poskytnutím regionálneho príspevku viac ako milión eur.

Za silný nástroj pomoci označila ministerka eurofondy. Doteraz sa v okrese Medzilaborce z eurofondov realizovalo alebo realizuje 84 projektov v hodnote 65 miliónov eur. „Z regionálneho programu IROP, ktorý spravuje naše ministerstvo, pripravujeme napríklad podporu zvyšovania kvality odborného vzdelávania na SOŠ Andyho Warhola, ako aj na miestnych základných školách,” konštatovala.

Aj Medzilaboreckého okresu sa v tomto roku bude týkať niekoľko nových výziev z programu IROP. „Vyhlásená je výzva na budovanie verejnej zelene a podporu riešení zmierňujúcich dôsledok klimatickej zmeny. Ďalej podporíme komunitné riešenia pre sociálnu ochranu detí, materské školy, cyklodopravu, praktické vyučovanie na stredných školách,” povedala Remišová.

Na otvorení Dňa Rusínov Slovenska prisľúbila podporu vlády dobrým projektom a vyzvala na ich prípravu a využívanie možností na investície do rozvoja regiónu. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2017
Župa rozdelila na dotáciách viac ako dva milióny eur
Poslanci Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja na svojom XXV. pracovnom zasadnutí 31. marca schválili návrhy na poskytnutie dotácií pre rok 2017 z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy.
viac
01.08.2020
Trenčiansky kraj rozširuje spoluprácu v oblasti rozvoja kultúrneho dedičstva
Trenčiansky kraj rozširuje spoluprácu v oblasti rozvoja a zachovania kultúrneho dedičstva regiónu. Dosiahnuť to chce nielen propagáciou podujatí, ale i alternatívnymi možnosťami financovania podpory dedičstva.
viac
02.08.2021
Rezort regionálneho rozvoja pomôže v regiónoch zlepšiť prístup k pitnej vode
Slovenské regióny potrebujú viac investovať do kvality vzdelávania, životného prostredia a moderných služieb. Potrebujú však vyriešiť aj akútne problémy s prístupom k pitnej vode, kanalizačnou a cestnou infraštruktúrou.
viac
16.08.2021
IROP: Cyklovýzva už zverejnená
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie zverejnilo výzvu na zvyšovanie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy (predovšetkým cyklistickej dopravy) na celkovom počte prepravených osôb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %