Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
10.08.2021 09:30

Včera sa spustili Letné školy


Ilustračná snímka: (tasr).


Letné školy sa budú konať počas nasledujúcich troch augustových týždňov – t. j. od 9. augusta do 27. augusta 2021.


Aj v tomto roku je cieľom projektu pomôcť vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach žiakov, ktoré vznikli alebo sa prehĺbili v dôsledku pandémie, pripraviť ich na nachádzajúci školský rok a ponúknuť deťom zmysluplné voľnočasové a výchovno-vzdelávacie aktivity. Veľký dôraz bude kladený najmä na upevňovanie vedomostí a zručností.

Súčasťou tohtoročnej Letnej školy je povinná vzdelávacia zložka, ktorá musí byť v súlade so školským vzdelávacím programom a doplňujúcu časť zameranú na rozvoj zručností prostredníctvom voľnočasových, socializačných a pohybových aktivít.

Projekt doučovania v Letnej škole je od začiatku realizácie zameraný na každého žiaka, ktorý je ohrozený školským neúspechom, teda nielen na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a z rodín v hmotnej núdzi. Školským neúspechom sú ohrození aj žiaci, ktorí boli doposiaľ „jednotkári“ a teraz sa ich prospech zhoršil z toho dôvodu, že napr. ich rodičia pracujú v kritickej infraštruktúre a nemôžu sa im toľko venovať alebo žiakovi nevyhovuje dištančný spôsob výučby a podobne.

Základné školy môžu realizovať Letnú školu v päťdňových cykloch od 9. do 27. augusta. Počas jedného cyklu (týždňa) môže škola realizovať program súbežne vo viacerých skupinách. Školy môžu zvoliť krátky cyklus – štyri až šesť vyučovacích hodín denne alebo dlhý cyklus – sedem až desať vyučovacích hodín denne.

Školy môžu žiadať o preplatenie každého týždňa letnej školy, pričom odmena je vyššia ako vlani. Za krátky týždeň (5 hodín denne od pondelka do piatka) ministerstvo zaplatí 600 eur, za dlhý týždeň (6 až 8 hodín denne od pondelka do piatka), ministerstvo pošle 1000 eur. Peniaze môže škola použiť na preplatenie miezd ľudí, ktorí sa budú žiakom venovať, učebných pomôcok a tiež na stravu a dopravu pre žiakov. Suma sa bude odvíjať od počtu žiakov na škole, maximálna suma pre najväčšie školy bude 8000 eur.

Letné školy sú opäť dobrovoľné – pre školy aj pre žiakov. Prihlásiť sa mohla každá škola, rezort sa prioritne zameriava na skupiny žiakov, ktoré najviac potrebujú pomoc a upevnenie poznatkov.

Podrobnejšie informácie sú k dispozícii TU

Autor: (minedu.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2020
Žiaci budú môcť v auguste navštevovať letné školy
Žiakom základných a stredných škôl sa začali v stredu letné prázdniny. Počas júla a augusta si budú môcť oddýchnuť od školských povinností. V auguste môžu navštevovať letné školy, na ktoré Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčlenilo v tomto roku 500 000 eur.
viac
12.11.2020
Rezort školstva už odoslal peniaze na digitálne vybavenie škôl
Rezort školstva informuje, že viac ako 6 miliónov eur na digitálnu techniku už odišlo do škôl. Pokiaľ školy peniaze nedostali je potrebné sa obrátiť na zriaďovateľa, prípadne VÚC či okresný úrad.
viac
19.01.2021
Ministerstvo školstva podporí stovky materských škôl cez nový projekt
Didaktické hračky, hry či detské knihy. Na všetky tieto pomôcky môže takmer tisíc materských škôl po prvýkrát získať príspevok. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR totiž vyhlásilo nový projekt „Múdre hranie.“
viac
27.07.2021
Rezort školstva podporí v rámci letných škôl 419 základných a 34 stredných škôl
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR podporí v rámci letných škôl 419 základných a 34 stredných škôl. Vlani bolo podporených 244 škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %