Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.06.2017 09:48

Výzvu ministra L. Sólymosa Deň pre Dunaj prijalo 35 samospráv


Pohľad na Dunaj.


Výzvu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa spojiť sa pre Dunaj, vyčistiť jeho brehy, ale aj okolie obcí a miest v jeho blízkosti, prijalo 35 samospráv. Deň pre Dunaj, v rámci ktorého bude čistenie okolia veľtoku prebiehať, sa uskutoční v sobotu 24. júna.


Podujatie je jednou z aktivít envirorezortu, ktorých cieľom je čistejšie a zelenšie Slovensko. „Dunaj je symbolom integrácie Európy a spája obyvateľov susediacich štátov. No touto akciou chceme ukázať, že začať musí každý sám od seba,“ uviedol pri tejto príležitosti minister Sólymos. Vyjadril spokojnosť s tým, že jeho výzvu podporili takmer štyri desiatky samospráv.      

Počas Dňa pre Dunaj sa niekoľkočlenné skupiny dobrovoľníkov pustia do čistenia okolia rieky Dunaj, ale aj iných lokalít, kde to bude potrebné, vysvetlil Slavomír Held z komunikačného odboru ministerstva. „Tým, ktorí sa ohlásili v prvom kole, ministerstvo poskytne vrecia na odpad a rukavice. Odvoz vyzbieraného odpadu zabezpečí rezortná organizácia Slovenský vodohospodársky podnik,“ priblížil.      

Iniciatívu šéfa envirorezortu podporili mestské časti Bratislavy: Podunajské Biskupice, Ružinov a Jarovce, mestá Komárno a Štúrovo, obce Rohovce, Vojka nad Dunajom, Kyselica, Horný Bar, Trstená na Ostrove, Ňárad, Sap, Kľúčovec, Medveďov, Kamenica nad Hronom, Trávnik, Veľké Kosihy, Klížská Nemá, Kravany nad Dunajom, Iža, Mužla, Patince, Chľaba, Ivanka pri Dunaji, Zálesie, Tomášov, Hrubý Šúr, Janíky, Nový Život, Bellova Ves, Tomášikovo, Horné Mýto, Trstice, Mostová a Jelka. Tiež mládežnícka organizácia IUVEN.      

Medzinárodný deň Dunaja (Danube Day), ktorý pripadá na 29. júna, vyhlásila v roku 2004 Medzinárodná komisia pre ochranu Dunaja (ICPDR) so sídlom vo Viedni pri príležitosti desiateho výročia podpísania Dohovoru o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja. Cieľom dohovoru je prispieť vzájomnou spoluprácou všetkých krajín v povodí Dunaja k zlepšeniu kvality vôd. Pri tejto príležitosti sa organizujú rôzne podujatia a aktivity pre širokú verejnosť.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2017
Dobrovoľníci vyzbierali tonu odpadu z brehov Dunaja
Na výzvu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa zareagovalo niekoľko stoviek dobrovoľníkov, ktorí sa zapojili do čistenia brehov Dunaja. Spoločnými silami sa im podarilo vyzbierať takmer tonu odpadu.
viac
06.07.2017
Regióny môžu žiadať o peniaze na zlepšenie dodávok vody a jej čistenie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vypísalo novú eurofondovú výzvu, ktorá je zameraná na zlepšenie zásobovania pitnou vodou, čistenie odpadových vôd a kanalizáciu. Vyčlenených je 55 miliónov eur. Informovala o tom dnes Zuzana Peiger Ačjaková z MPRV.
viac
25.08.2017
Úrad vlády vyčlenil na podporu regiónov viac ako milión eur
Úrad vlády Slovenskej republiky informuje širokú verejnosť, že na webovom sídle www.nro.vlada.gov.sk vyhlásil a zverejnil Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v oblasti podpory regionálneho rozvoja.
viac
12.12.2017
MŽP vyhlásilo výzvu zameranú na triedený zber
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) vyhlásilo výzvu pre najmenej rozvinuté okresy so zameraním na triedený zber. K dispozícii je pre nich 25 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %