Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
13.04.2019 10:20

Vzdelávanie pre budúcnosť - konferencia na pôde PF UMB


Ilustračná snímka


Pri príležitosti 70-tich rokov vysokoškolského učiteľského vzdelávania v Banskej Bystrici a 65. výročia vzniku Pedagogickej fakulty sa na pôde Pedagogickej fakulty UMB konala 10. 4. 2019 vedecká konferencia bohatá na prednášky, diskusie a tvorivé prezentácie.


Zámerom konferencie bolo vytvoriť priestor na výmenu skúseností, vzájomnú inšpiráciu a diskusiu o perspektívach učiteľského vzdelávania na Slovensku v kontexte výziev 21. storočia a prezentovať príklady dobrej praxe rozvíjajúce rôznorodé kompetencie súčasných i budúcich učiteľov a učiteliek a ostatných pomáhajúcich profesií vo vysokoškolskom prostredí i mimo neho.

V doobednom programe vystúpila s hlavnou prednáškou pani Dr. h. c. prof. PhDr. Beata Kosová, PhD., ktorá položila niekoľko otázok o budúcnosti vzdelávania pod vplyvom prudko sa meniaceho sveta a zdôraznila potrebu nových pohľadov na výstavbu učiteľského vzdelávania. Panelová diskusia s odborníkmi a odborníčkami z neakademického prostredia nielen poskytla priestor na diskusiu medzi akademickým a neakademickým prostredím, ale panelisti a panelistky sa v diskusii podelili o svoje skúsenosti v práci s učiteľmi a učiteľkami a o ich pohľad na to, na čo a ako by mali byť budúci učitelia a učiteľky pripravované. Poobedný program bol odrazom pestrosti tém, ktoré na PF UMB jednotlivé pracoviská riešia, a účastníci a účastníčky sa v nich mohli dozvedieť o inovatívnych prístupoch vo vysokoškolskej príprave študentov a študentiek, histórii katedry pedagogiky, výtvarnej edukácií, podpore učiteľstva i diakonii. Zaujímavou bola aj sekcia určená doktorandom a doktorandkám, na ktorej zábavnou a netradičnou formou prezentovali svoje výskumy.

Stručný súhrn z panelovej diskusie slovami pána dekana PF UMB prof. PaedDr. Štefana Porubského, PhD. je pre nás výzvou i kompasom, akým smerom sa vydať v ďalšej práci:

„Základom úspechu vzdelávania učiteľov nie sú digitálne technológie, ale ľudský faktor, ľudský prístup k tomu ako vedieme našich študentov, lebo to ako ich vedieme tu na vysokej škole sa reprodukuje do pedagogických vzorcov správania, keď prídu potom učiť na materské, základné a stredné školy. Toto je veľmi dôležitý fakt. Čaká nás niekoľko výziev a určite sa tu opäť stretneme a budeme sa baviť o tom, ako urobiť tie kroky, ktoré by mali viesť k zmene alebo skvalitneniu vzdelávania učiteľov, lebo systémové zmeny sú mimoriadne dôležité a sú základom toho všetkého, ale druhá stránka veci je tá, že každý by sme sa o zmeny mali usilovať na tej úrovni, na ktorej o nich môžeme rozhodnúť".

Konferencia bola súčasťou projektov: Award Goes to Universities, „Diakonia“ tvorba vysokoškolskej učebnice a webovej platformy pre I. a II. Stupeň vysokoškolského štúdia, Tvorba modelu doktorandskej školy s akcentom na inovatívne metódy podpory vedecko-výskumných kompetencií, Vplyv inovatívnej stratégie vzdelávania service learning na rozvoj kľúčových kompetencií a občianskej angažovanosti študentov a študentiek vysokej školy, Výskum a rozvoj čitateľstva žiakov mladšieho školského veku a Výskum identifikátorov výtvarného nadania a talentu detí a mládeže.

Autor: doc. PhDr. Alžbeta Brozmanová Gregorová, PhD. prodekanka pre medzinárodnú spoluprácu, vzťahy s verejnosťou a tretie poslanie PF UMB


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2019
Študenti stredných škôl sa na deň stanú fyzikmi častíc
Medzinárodný program otvára špičkovú fyziku pre mladých výskumníkov po celom svete. Šesť slovenských univerzít hostí tento rok Majstrovské triedy v časticovej fyzike , na ktorých sa zúčastnia stovky stredoškolákov. Účastníci sa na jeden deň ponoria do fascinujúcej oblasti časticovej fyziky.
viac
29.05.2019
Katedra už 55 rokov formuje budúcnosť cestovného ruchu
Katedra cestovného ruchu na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici už 55 rokov vzdeláva mladých ľudí, ktorí sa podieľajú na rozvoji cestovného ruchu na Slovensku aj v zahraničí. Je najstaršou a najprestížnejšou univerzitnou školou so zameraním na cestovný ruch na Slovensku.
viac
27.08.2022
Celoštátne oslavy 78. výročia SNP v B. Bystrici sa začnú o 11. hodine
Celoštátne oslavy 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa v Banskej Bystrici uskutočnia už tradične 29. augusta v areáli Múzea SNP. Očakáva sa zahraničná účasť prostredníctvom veľvyslanectiev a zastupiteľstiev z viac ako 35 krajín sveta.
viac
12.12.2023
Univerzitný punč s charitatívnym rozmerom
Dnes, 12. decembra, bude UMB v Banskej Bystrici súčasťou Banskobystrických Vianoc. Aj tieto Vianoce navaríme chutný Univerzitný punč, z pódia sa ozve spev a tanec v podaní Univerzitného FS Mladosť a v Evanjelickom kostole sa bude konať Adventný koncert Univerzitného speváckeho zboru Mladosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %