Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
09.03.2020 12:20

Z nevyužívanej budovy bývalej školy spravia zariadenie pre seniorov


Na snímke je budova bývalej základnej školy, z ktorej vznikne zariadenie pre seniorov. Snímka zdroj: (tasr).


V obci Píla v okrese Žarnovica sa rozhodli nájsť nové využitie pre nevyužívanú budovu bývalej základnej školy. Vďaka dotácii z objektu spravia zariadenie sociálnych služieb pre seniorov.


Starosta Eugen Čižmárik priblížil, že základná škola bola v obci zrušená v roku 2008. Odvtedy budovu využívali len príležitostne na rôzne podujatia organizované obcou. Keďže budova chátra, obec sa rozhodla zapojiť do výzvy Integrovaného regionálneho operačného programu s projektom jej prestavby na sociálne zariadenie.

Samospráva bola úspešná a získala na tento účel dotáciu vo výške takmer 502 000 eur. Tieto prostriedky sú určené na rekonštrukciu budovy, zníženie jej energetickej náročnosti a tiež obstaranie interného vybavenia. Projekt bude obec spolufinancovať vlastnými zdrojmi vo výške približne 26 400 eur.

V objekte vznikne podľa starostu penziónový spôsob bývania pre seniorov, ktorí nie sú odkázaní na pomoc, ale sú sebestační. Bude tu šesť bytových jednotiek s 12 lôžkami.

Jednou z aktivít, ktoré v budove pravidelne od zániku školy organizovali, boli workshopy pre deti pod vedením Ferdinanda Chrenka, ktorý je zástupcom starostu obce a zároveň pedagógom na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Workshopy a aktivity s nimi súvisiace by chceli po rekonštrukcii bývalej školy premiestniť do budovy bývalého hostinca, ktorý je spojený s kultúrnym domom. Práve z tohto objektu chcú spraviť nový "kultúrny stánok" obce. Čižmárik priblížil, že na jeho rekonštrukciu získala obec z Pôdohospodárskej platobnej agentúry 147 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2020
Rekonštrukciou MŠ na ulici M. Mišíka v Prievidzi sa zvýši jej kapacita
Objekt Materskej školy (MŠ) na Ulici M. Mišíka v Prievidzi kompletne zrekonštruujú. Práce, s ktorými začal dodávateľ v tomto období, majú za cieľ i zvýšenie jej kapacity, po nich by tak malo do MŠ chodiť o 20 detí viac.
viac
14.12.2020
Kyjatické hračky by sa mohli znova vyrábať priamo v Kyjaticiach
V obci Kyjatice v Rimavskosobotskom okrese by mohla byť obnovená výroba tradičných drevených kyjatických hračiek, ktorá tam zanikla pred niekoľkými desaťročiami.
viac
06.06.2022
Obec na rekonštrukciu kultúrneho domu získala vyše 530 000 eur
Obec Plešivec v okrese Rožňava získala na rekonštrukciu kultúrneho domu od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry dotáciu vo výške viac ako 530 000 eur. Vďaka projektu tak budú môcť budovu na kultúrne účely využívať celoročne. Uviedla to starostka obce Iveta Šušánová.
viac
25.10.2023
Obec Močenok získala dotáciu na rekonštrukciu budovy materskej školy
Obec Močenok v okrese Šaľa plánuje zrekonštruovať budovu miestnej materskej školy. Na rekonštrukciu získala samospráva nenávratnú finančnú podporu vo výške 1.203.417 eur z programu Obnova verejných historických a pamiatkovo chránených budov, informoval starosta Roman Urbánik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %