Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
03.09.2022 11:50

Zariadenia sociálnych služieb môžu mať vážny problém s personálom


Komora opatrovateliek Slovenska - logo


Občianske združenie Komora opatrovateliek Slovenska upozorňuje, že od septembra bude pokračovať odliv pracovníkov, najmä opatrovateliek zo ZSS.


Podľa OZ KOS majú poskytovatelia problémy s personálom dlhodobo, ale počas letných mesiacov, kedy si mnohé opatrovateľky čerpali dovolenky, boli vyťažené na viac ako 150% sa problémy ešte znásobili, a bolo veľmi náročné zostaviť služby. K problémom s personálom pribudne na jeseň ešte aj zvyšovanie energií, ktoré sa podľa KOS bude v zariadeniach riešiť aj na úkor personálu. Dana Grafiková: “Dlhodobo upozorňujeme na katastrofálne mzdové ohodnotenie, kde opatrovateľky často dlhodobo, niektoré aj celoživotne, pracujú za minimálnu mzdu. Denne niektoré z nás nazdvíhajú niekoľko ton, čo sa logicky odrazí na ich zdraví a po čase potrebujú samé pomoc, často aj ako invalidi. Robíme prácu vo verejnom záujme na úkor našich rodín. Tak ako zdravotníci, aj my už máme toho obrazne plné zuby.

Je pravdepodobné, že prídu aj ďalšie vlny Covidu a chrípky. Seniori, ktorí majú krehkú imunitu budú chorľavieť. To môže spôsobiť uzavretie zariadení, personál opäť pracujúci v overaloch, čiže maximálna záťaž, a následne ďalší odliv pracovníkov, pretože už teraz nevládzu. Návrh zvýšenia platov zdravotníkov nepocítia zdravotné sestry v ZSS tie predpokladám, začnú odchádzať tam, kde budú mat vyššie platy, čiže odídu zo soc. služieb do nemocníc. S tým sa asi aj počítalo, že sa takto vyrieši problém so zdravotnými sestrami v nemocniciach na úkor ZSS. Opatrovateľky to však za minimálne mzdy ťahať za všetkých určite nebudú vládať. Už teraz často vykonávajú úkony, na ktoré nemajú kompetencie.

Sme vďačné za jednorazových 500 Eur ktoré majú byť vyplatené v najbližších mesiacoch, ale to nepokryje zdražovanie za 8 mesiacov. Nie je to systémová zmena, a vzhľadom na podmienky vyplatenia odmeny, ich opäť mnohé opatrovateľky nedostanú, pretože podmienky vyplatenia sú rovnako, ako aj v predchádzajúcich odmenách naformulované ako odmena za zotrvanie u zamestnávateľa, nie odmena za prácu! Podmienkou vyplatenia odmeny je pracovný pomer u zamestnávateľa do 31. 8. 2022, ale mnohé už nezvládli situáciu a odišli zo zariadení v lete. Tento nespravodlivý model pripomienkujeme už od 1. vlny, žiaľ bez úspechu.

Taktiež máme obavy, že jednorázovú odmenu mnohí zamestnávatelia vyplatia až pred Vianočnými sviatkami, ako Vianočné odmeny! Dlhodobá starostlivosť potrebuje reformu v súvislosti s poskytnutím príspevku na starostlivosť, podľa stupňa odkázanosti priamo prijímateľovi s naviazaním príspevku na starostlivosť priamo pre prijímateľov sociálnych služieb. Tento systém finančne posilní prijímateľov dlhodobej starostlivosti. Funguje vo všetkých okolitých krajinách, Česku, Nemecku, Rakúsku. Má ho v Programovom vyhlásení vlády aj vláda, avšak nič sa nedeje.

Systém potrebuje zmenu inak skolabuje a bude to veľmi rýchlo. Spoliehať sa na empatiu a zodpovednosť pracovníkov v soc. službách sa donekonečna nedá. Tiež potrebujú nakŕmiť svoje deti a platiť účty a žiť. Nie živoriť!

Autor: TS OZ KOS: Dana Grafiková, predsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2020
Slovensko by malo zvýšiť podiel chránených území
Ak chce Slovensko zachovať pôvodnú biodiverzitu a chce mať národné parky spĺňajúce medzinárodné štandardy, musí sa podiel chránených území zvýšiť. Uviedol to Marián Jasík z občianskeho združenie Prales.
viac
10.06.2020
Na Slovensku štartuje pilotný projekt pre koncept sociálneho poľnohospodárstva
Občianske združenie Druživa z Rožňavy začalo začiatkom júna realizovať na Slovensku pilotný projekt sociálneho poľnohospodárstva (SP).
viac
02.03.2021
Odmietame vývoj, v ktorom sa slovenský vidiek postupne stáva skanzenom!
Slovenská lesnícka komora so znepokojením pozoruje sociálne dopady uplatňovania novely zákona o ochrane prírody a krajiny na vidiecke obyvateľstvo najmä v horských a podhorských oblastiach Slovenska.
viac
17.09.2021
Občianske združenia monitorujú bezdomovectvo i dôsledky koronakrízy
Aký vplyv má koronakríza na vývoj situácie ľudí bez domova, či aké sú dôvody, pre ktoré sa ľudia ocitli na ulici, je cieľom monitoringu občianskeho združenia (OZ) Stopa Slovensko a OZ Prima.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %