Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.06.2022 01:30

Žiaci v Želovciach sa učia v špičkovom skleníku, budú z nich žiadaní odborníci


Snímka zdroj: (BBSK).


Banskobystrický samosprávny kraj a Stredná odborná škola Želovce vo štvrtok verejnosti slávnostne predstavili novú odbornú učebňu – špičkovo vybavený skleník za viac ako 300-tisíc eur.


Ten posúva praktické vyučovanie na úplne iný level, ide o jedinú takto vybavenú odbornú učebňu na území Slovenska i Česka.

Chryzantémy, frézie, kaly, ale aj paradajky a papriky. To je len časť výsadby, ktorá sa dnes nachádza na viac ako 500 metroch štvorcových plochy supermoderného skleníka pri Strednej odbornej škole (SOŠ) v Želovciach.

Do výstavby skleníka, ktorý slúži ako odborná učebňa s prezentáciou digitálnych technológií pre praktické, ale aj teoretické vyučovanie, investoval Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) 264-tisíc eur, ďalších vyše 41-tisíc eur išlo zo zdrojov školy.

„Tento skleník je jediný svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v Česku. Žiadna stredná a dokonca ani vysoká škola poľnohospodárskeho zamerania podobný priestor na odbornú výučbu nemá. Absolvent SOŠ Želovce tak bude vďaka tejto investícii vedieť ovládať najmodernejšie technológie a stane sa žiadaným a dobre plateným odborníkom. Ďakujem za túto aktivitu pani riaditeľke i celému kolektívu školy, spolu s kolegami poslancami z okresu Veľký Krtíš sme projekt skleníka radi podporili,“ povedal počas dnešnej návštevy školy podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Žiaci sa v skleníku učia zážitkovo o pestovaní reálnych kvetín, zelenín a drevín. V blízkosti skleníka je ovocný sad a včelnica v ňom, žiaci tiež pracujú vo fóliovníku s plodovou zeleninou, pri stáčaní medu priamo v priestoroch školy, učia sa pracovať s poľnohospodárskymi strojmi i zvieratami.

„SOŠ Želovce je zameraná na vzdelávanie žiakov v oblasti záhradníctva, tvorby krajiny, poľnohospodárstva a agroturistiky. Škola píše svoju históriu od roku 1948 a aktuálne sa v nej vzdeláva spolu 162 žiakov a to v dennej i externej forme štúdia. Škola sa snaží modernizovať obsah a formu vzdelávania podľa napredovania technológií v rezorte, čoho dôkazom je aj náš najnovší prírastok – skleník,“ hovorí riaditeľka školy Andrea Bánovská.

Skleník umožňuje pestovanie rôznymi technológiami –na pestovateľských naplavovacích stoloch, povrchových záhonoch či hydroponických závesných žľaboch. Za reguláciu pestovateľských podmienok zodpovedá elektronická riadiaca jednotka s modernou počítačovou technológiou, ktorá má aj cloudové riešenie a možnosť ovládania na diaľku.

Závlahový systém je riešený náplavovou technológiou, tryskami, či kvapkovou závlahou. Na závlahu v prevažnej miere využíva dažďovú vodu zachytávanú zo strechy skleníka do nádrží. Výživu rastlín riadiaca jednotka dávkuje presne podľa aktuálnej potreby a nastavenej technológie.

Za posledné štyri roky investoval Banskobystrický samosprávny kraj len z kapitálových výdavkov vlastného rozpočtu do rekonštrukcie a modernizácie škôl a školských zariadení viac ako 26,8 milióna eur. Ďalších viac ako 46 miliónov eur získal kraj pre projekty v oblasti škôl a vzdelávania z európskych zdrojov.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, hovorkyňa BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2016
Nemecké investície do vzdelávania v Považskej Bystrici
Základná škola, ktorá sa nachádza na sídlisku Rozkvet v Považskej Bystrici, mení svojho zriaďovateľa. Namiesto mesta sa nim stáva spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien, a. s. (DSA).
viac
21.06.2021
Stredná odborná škola vo Fiľakove sa môže pochváliť špičkovými dielňami
Spolu viac ako 1,1 milióna eur z dvoch projektov sa podarilo získať Strednej odbornej škole - Szakkӧzépiskola Fiľakovo. Z nich kompletne vynovila dielne praktického vyučovania, ktoré dnes slávnostne otvorili. Žiaci sa tak môžu vzdelávať na špičkových strojoch a získať lepšie uplatnenie v praxi.
viac
02.10.2021
V Strednej odbornej škole v Pruskom vznikne nové krajské ekocentrum
V obci Pruské v Ilavskom okrese má vzniknúť krajské ekocentrum Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Kvalita životného prostredia schválili tento týždeň na svojom zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
26.01.2022
Na stredných školách na Spiši sa preinvestuje 11,2 miliónov eur
Vďaka prostriedkom z Integrovaného regionálneho operačného programu sa dve stredné školy na Spiši zmodernizujú. Celkovo sa v nich preinvestuje 11,2 miliónov eur. Prešovský kraj si od týchto projektov sľubuje skvalitnenie praktického vyučovania i zatraktívnenie odborov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %