Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
10.11.2021 12:35

Život na hraniciach, cezhraničná spolupráca počas pandémie


Attila Agócs, primátor mesta Fiľakovo.


Pandémia znamenala pre život na hraniciach najväčšie obmedzenie v histórii Únie. Ranu dostala aj cezhraničná spolupráca medzi regiónmi na opačných stranách hranice.


ZMOS dáva do pozornosti záznam z online diskusie k cezhraničnej spolupráci, ktorý si môžete vypočuť a pozrieť TU. Diskusie sa zúčastnil aj člen Sekcie inovácií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Rady ZMOS a primátor Fiľakova Atilla Agócs.

Európsky výbor regiónov však upozorňuje, že rôznym bariéram spolupráca čelila aj pred pandémiou. Ak by sa ich podarilo odstrániť, život v pohraničí by mohol byť bezproblémovejší a bohatší, vyplýva z jedného z výskumov.

Podľa výboru regiónov by práve obdobie po pandémii mohlo priniesť prehodnotenie niektorých politík smerujúcich k podpore cezhraničnej spolupráce. Jednou z oblastí, na ktoré poukázala pandémia, je zdravotníctvo. Ďalšími sú rozdielne systémy zdaňovania, spolupráca v oblasti životného prostredia či chýbajúce administratívne kapacity.

 Otázky do diskusie:

– Čo je to cezhraničná spolupráca a akým spôsobom funguje?

– Ako spoluprácu medzi krajinami a regiónmi ovplyvnila pandémia a ako sa zmenil život na hraniciach?

– Ako nastaviť legislatívu, aby umožnila čo najefektívnejší rozvoj cezhraničnej spolupráce?

– V ktorých oblastiach je najväčší potenciál na prehĺbenie spolupráce?

Diskutovali:

Erika Jurinová, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja

Attila Agócs, primátor mesta Fiľakovo

Tomáš Swiatlowski, riaditeľ odboru implementácie programov cezhraničnej spolupráce, Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR

Diskusiu moderoval Michal Hudec, editor portálu EURACTIV Slovensko.

Autor: (euractiv.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
10.02.2021
Európsky výbor regiónov: Cezhraničné služby v Európe
Minulý týždeň sa uskutočnilo prvé zasadnutie Európskeho výboru regiónov v tomto roku. Predmetom zasadnutia výboru boli rôzne aktuálne témy a medzi nimi aj poskytovanie verejných služieb v prihraničných regiónoch.
viac
20.05.2021
Predsedníčka ŽSK rokovala so štátnym tajomníkom MIRRI o regionálnom rozvoji
O stratégii využitia finančných prostriedkov v stredu na pôde Žilinského samosprávneho kraja diskutovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová na pracovnom rokovaní so štátnym tajomníkom Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky Dušanom Veličom.
viac
18.06.2021
Navýšenie IROP z REACT-EU schválené Európskou komisiou
Európska komisia schválila prvú tranžu z 242 miliónov eur, o ktoré sa bude navyšovať Integrovaný regionálny európsky program z protikrízového balíka REACT-EU. Na Slovensko príde prvý balík vo výške 195 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %