Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.10.2020 11:40

ZMOS má ďalší úspešný projekt. Aktuálne sa bude orientovať na Ukrajinu


Logo.


Združenie miest a obcí Slovenska uspelo pri schvaľovaní nového projektu. Intenzívna slovensko – ukrajinská spolupráca potrvá 24 mesiacov a bude mať konkrétne parametre udržateľnosti aj užitočnosti.


Projekt bude realizovaný hlavným prijímateľom projektu, ktorým je Združenie miest a obcí Slovenska. S cieľom zabezpečiť čo najefektívnejší prenos know-how a expertízy, bude väčšina projektových aktivít realizovaných priamo v mieste, kde sa očakáva ich účinný dopad, a to je územie Ukrajiny. Zámerom projektu je zasiahnuť aj celé územie Slovenska, keďže ZMOS pôsobí vo všetkých regiónoch Slovenska. V snahe nastaviť projekt komplexne a prispieť k cezhraničnej spolupráci budú zapojené najmä prihraničné regióny Slovenska, a to v Košickom kraji.

ZMOS ako žiadateľ  bude spolupracovať s 3 projektovými partnermi- Asociáciou ukrajinských miest (AUC), Nórskou asociáciou miestnych a regionálnych samospráv (KS) a slovenskou mimovládnou organizáciou Združením FEMAN.

„Týmto projektom sme sa rozhodli prispieť príkladmi dobrej praxe z procesu decentralizácie zo Slovenska a krajín V-4 a poskytovania verejných služieb všeobecného záujmu v Nórsku s cieľom lepšie pripraviť ukrajinskú samosprávu na výzvy, ktoré proces decentralizácie a modernizácie municipalít so sebou prináša. Zároveň v projekte budeme  musieť integrovať aj novú skúsenosť, ktorú nám dala súčasná krízová situácia. Predpokladáme, že s niektorými aktivitami sa budeme musieť presunúť do virtuálneho priestoru“ konštatuje predseda ZMOS Branislav Tréger, ktorý ďalej dodáva: „ZMOS týmto začína paralelne s realizáciou tretieho projektu. Je mimoriadne dobré, že disponujeme výsledkami, ktoré dokážu pomôcť našim partnerom v zahraničí.“

Aktivity, ktoré budeme realizovať v tomto projekte, sú zamerané na prenos know-how prostredníctvom workshopov a odborných manuálov metodickej pomoci, realizáciu okrúhlych stolov, ktoré vytvoria platformu na odbornú diskusiu o municipálnej reforme, realizáciu výmenných pobytov a organizáciu dvoch ročníkov odborného fóra v rámci už na Slovensku etablovaného podujatia „Dni Ukrajiny“.

Cieľom projektu je využiť skúsenosti, ktorými disponuje ZMOS z oblasti modernizácie miestnej územnej samosprávy a pri implementácii práva na dobrú správu vecí verejných, princípov korporátnej sociálnej zodpovednosti a transparentných opatrení v miestnej samospráve tak, aby ukrajinské samosprávy mohli čerpať nielen inšpiráciu, ale aj poučenia z pozitív aj negatív.

Z projektu budú mať prínos nielen ukrajinské samosprávy, ale aj ich slovenskí partneri. Hlavnou cieľovou skupinou však budú predstavitelia ukrajinskej samosprávy, primátori, starostovia, zamestnanci regionálnych aj lokálnych štruktúr v samospráve. Z projektu budú mať benefit aj samotní partneri projektu, ktorí vďaka projektu získajú unikátne know-how v oblasti prenosu slovenských, nórskych a ukrajinských skúseností a budú ho môcť ďalej využívať a diseminovať. Pridanou hodnotou projektu bude tiež posilnenie vzťahov s medzinárodnými združeniami zo Slovenska, Ukrajiny a Nórska.

Združenie miest a obcí Slovenska je presvedčené, že takto nastavený projekt jednoznačným spôsobom prispeje k zlepšeniu inštitucionálnej spolupráce medzi Slovenskom a Ukrajinou a v oblasti samosprávy zlepší správu vecí verejných a umocní vyššiu integritu verejných inštitúcií. 

 

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2020
ZMOS skúma elektronickú komunikáciu v samospráve
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v ďalších prieskumoch. Aktuálne začína ďalší prieskum smerovaný medzi primátorov a starostov.
viac
26.11.2020
Len aby sme si neublížili
Na Slovensku stále častejšie počúvame o potrebe modernizácie samosprávy.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %