Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.05.2020 01:30

Zvierací ombudsman chce, aby štát navrhol opatrenia súvisiace s chovom zvierat


Ilustračná snímka.


Znenie petícií, ktoré žiadajú zákaz chovu zvierat v osadách, môže byť protiústavné. Myslí si to iniciatíva Zvierací ombudsman. Zároveň vyzýva štát, aby navrhol opatrenia súvisiace s chovom spoločenských zvierat. Informovala o tom Natália Babicová z tímu Zvieracieho ombudsmana.


Petície sa spustili po tom, čo Československý kastračný program (ČSKP) našiel v osade v obci Huncovce v okrese Kežmarok dva utýrané psy. Jeden zraneniam podľahol, druhý musel podstúpiť eutanáziu, priblížila Babicová. Zvierací ombudsman a ČSKP podali vo veci trestné oznámenie. Za zákaz chovu zvierat v osadách sa spustili dve petície, ktoré podporilo takmer 50 000 ľudí. „Zvierací ombudsman sa obáva, že znenie, ktoré bolo zverejnené v internetových petíciách, je v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky. Nie je totiž možné chovateľom zakázať chovať zviera len na základe toho, kde majú bydlisko,” uviedla Babicová.

Iniciatíva s tým, ako je petícia sformulovaná, nesúhlasí a odporúča, aby Slovensko nasledovalo rakúsky systém. V niektorých rakúskych krajoch každý, kto chce mať psa, musí prejsť skúškou a povinným výcvikom, hovorí Babicová.

„Problém nelegálneho chovu zvierat ako aj samotného týrania je na Slovensku celospoločenský, netýka sa len rómskej komunity. V rómskych osadách je vzhľadom na dlhodobú segregáciu rómskej menšiny tento problém prirodzene najvypuklejší,” hovorí Babicová. Zvierací ombudsman vyzýva štát, aby navrhol opatrenia súvisiace s chovom spoločenských zvierat.

Iniciatíva tiež tvrdí, že ochrana zvierat nie je prioritnou témou kompetentných orgánov. Na Slovensku je tiež platná legislatíva, ktorá sa však nevyužíva dostatočne efektívne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.01.2018
Prešovskí policajti vyzývajú ERRC na návštevu rómskych lokalít
Zástupca riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Prešove F. Leško vyzval vrcholových predstaviteľov Európskeho centra pre práva Rómov (ERRC), aby sa prišli osobne pozrieť do rómskych lokalít Prešovského a Košického kraja a do základných útvarov PZ pôsobiacich v týchto lokalitách.
viac
13.07.2019
Petíciu za zákaz reťazí pre psov podpísalo 50-tis. ľudí
Občianske združenie Sloboda zvierat v piatok odovzdalo Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR petíciu za zákaz držania psov na reťazi. Rezort potvrdil, že sa petíciou bude zaoberať tak, ako mu to ukladá zákon.
viac
16.07.2020
Užitočné informácie pre majiteľov psov
Z platnej legislatívy vyplývajú obciam aj majiteľom psov nové povinnosti. Pozitívnou novinkou je, že od 1. júna 2020 je verejnosti prístupný register odchytených túlavých zvierat.
viac
28.08.2021
Na Zelenej linke MŽP bude možné nahlasovať týranie zvierat
Na Zelenú linku Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR bude možné nahlasovať týranie zvierat. Spolupracovať na tom bude s iniciatívou Zvierací ombudsman.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %