Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
19.03.2022 04:45

Dnes si v 15 obciach volia starostov i poslancov


Ilustračná snímka


Dnes - v sobotu - o 7.00 h sa v 15 obciach otvorili volebné miestnosti. Obyvatelia si v doplňujúcich voľbách vyberajú nových starostov i poslancov obecného zastupiteľstva. Voľby do orgánov samosprávy obcí sprevádzajú protiepidemické opatrenia. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.


Starostu si občania volia v obciach Bernolákovo, Liptovské Beharovce, Brezany, Selce, Mokrá Lúka, Jastrabie nad Topľou, Drienovec, Štitáre, Košťany nad Turcom a Seľany. Poslanca obecného zastupiteľstva vyberajú v obciach Vavrišovo, Braväcovo, Kecerovský Lipovec, Brvnište a Čifáre.       

"Do volebnej miestnosti sa môžu dostaviť všetky osoby okrem tých, ktorým bolo nariadené obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany verejného zdravia," uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.       

Voliči, ktorí budú mať na základe rozhodnutia regionálneho hygienika nariadenú domácu izoláciu, nemôžu podľa MV voliť ani osobne vo volebnej miestnosti, ani prostredníctvom prenosnej volebnej schránky. Informáciu o týchto voličoch má okrsková volebná komisia uvedenú v zozname voličov.       

Voliči a členovia volebných komisií musia dodržiavať všetky platné opatrenia nariadené Úradom verejného zdravotníctva SR, pokiaľ ide o prekrývanie dýchacích ciest, hygienu rúk, ako aj odstupy.       

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa vyhlasujú v prípade, ak sa v niektorej obci nekonali, alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka. Zákon tiež stanovuje, že voľby sa zopakujú, ak ich vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2021
V sobotu si v 30 obciach volia starostu či poslancov
Dnes si v 30 obciach volia starostu či poslancov. Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sprevádzajú protiepidemické opatrenia. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.
viac
18.10.2021
O týždeň budú v 25 obciach doplňujúce voľby, sprevádzať ich budú opatrenia
V sobotu 23. októbra si budú voliči v 25 obciach vyberať nového primátora, starostov i poslancov obecného či mestského zastupiteľstva. Doplňujúce voľby budú podľa Ministerstva vnútra (MV) SR sprevádzať prísne protiepidemické opatrenia.
viac
12.06.2023
V 32 obciach si majú v septembri voliť starostu či poslancov
V septembri sa budú okrem parlamentných volieb konať v niektorých obciach aj komunálne voľby. Starostu či poslancov zastupiteľstiev si majú občania voliť 9. septembra v 32 obciach.
viac
25.08.2023
Starostu či poslancov si budú 9. septembra voliť občania 28 obcí
V septembri sa budú okrem parlamentných volieb konať v niektorých obciach aj komunálne voľby. Starostu či poslancov zastupiteľstiev si budú občania voliť 9. septembra v 28 obciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %