Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
22.04.2024 02:10

Len verejná doprava je ekologická a úsporná, pripomína ARRIVA na Deň Zeme


Autobusy ARRIVA


V roku 2023 najazdili autobusy spoločností ARRIVA 79 miliónov kilometrov po celom Slovensku. Pre znižovanie emisií bola preto dôležitá významná obnova vozidlového parku spoločnosti.


Stalo sa tak v Košickom, Nitrianskom, Žilinskom a Trnavskom kraji nákupom moderných vozidiel spĺňajúcich najprísnejšiu emisnú normu EURO 6. ARRIVA zároveň pripravila pre svojich vodičov mentoringový program Eco Coach, ktorý podporuje hospodárnejšiu jazdu a tým ďalej znižuje emisie výfukových plynov aj spotrebu paliva. Svoj záväzok poskytovať udržateľnú verejnú dopravu potvrdila spoločnosť na Deň Zeme aj predstavením služby zdieľaných bicyklov arriva bike v meste Senec.

ARRIVA sa zároveň pripravuje na postupnú integráciu bezemisných a nízkoemisných autobusov do mestskej aj regionálnej dopravy. V Trnave už spoločnosť testovala v každodennej mestskej prevádzke inovatívny autobus na vodíkový pohon, ale aj elektrický autobus Mercedes-Benz eCitaro. Cestujúci v Leviciach si zase mohli vyskúšať bezemisné elektrické autobusy a nízkoemisný autobus na stlačený zemný plyn (CNG) – výsledok partnerstva spoločnosti ARRIVA s poprednými výrobcami autobusov, ako sú MAN, SOR a IVECO. Spoločnosť zároveň siedmy rok prevádzkuje elektrobus v Šali, ktorý za ten čas obslúžil už viac ako 650 000 cestujúcich.

„Deň Zeme je pre nás príležitosť urobiť odpočet toho, čo my ako dopravná spoločnosť ARRIVA robíme pre našu planétu. Investujeme desiatky miliónov eur do nových autobusov, znižujeme emisie skleníkových plynov, budujeme obnoviteľné zdroje energie, zavádzame zdieľanú mikromobilitu a pripravujeme sa na elektrickú budúcnosť. No predovšetkým poskytujeme alternatívu k osobnej automobilovej doprave – udržateľnú z ekologického aj ekonomického hľadiska,“ povedal Michal Horák, generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku.

Od vykurovania na báze obnoviteľných zdrojov energie v opravárenských dielňach v Michalovciach, Kráľovskom Chlmci a Veľkých Kapušanoch, až po automatizované úschovne bicyklov – investície spoločnosti ARRIVA podčiarkujú záväzok dlhodobo sa starať o životné prostredie. Popri tom ako člen európskeho konzorcia RE-BREATH testuje ARRIVA v slovenských podmienkach aj prelomové brzdové systémy zlepšujúce čistotu ovzdušia znížením emisií pevných častíc pri brzdení. Spolupracuje pritom s poprednými talianskymi spoločnosťami Arriva Italia a Brembo, ako aj s tamojšími vedeckými pracoviskami.

V roku 2017 sa ARRIVA zamerala aj na oblasť zdieľaných bicyklov. Užívatelia služby BikeKIA, ktorú zabezpečuje ARRIVA vďaka podpore mesta Žilina a Nadácie Kia Slovensko, najazdili len v roku 2023 viac ako štvrť milióna kilometrov a v porovnaní s individuálnou automobilovou dopravou ušetrili takmer 40 ton emisií CO₂. Systém zdieľaných bicyklov, ktorý spoločnosť ponúka, bol práve v týchto dňoch úspešne spustený aj v mestách Senica a Senec.

Autor: (ts-ARRIVA)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Oslavujeme Deň Zeme. Zistite, akú ekologickú stopu zanechávate
22. apríl je významným dňom, ktorý je venovaný našej Zemi. Podľa štatistiky Eurostatu, ktorá mapovala produkciu komunálneho odpadu v jednotlivých európskych krajinách v rokoch 1995 – 2014, stúplo Slovensko v produkcii odpadu o 9 %, a to z 295 kg na osobu na 321 kg.
viac
18.09.2020
Už takmer 1400 ľudí využilo autobus na zavolanie
„Autobus na zavolanie“ využilo za prvý rok až 1380 ľudí z okolia Senice. Medzi 1. septembrom 2019 a 31. augustom 2020 cestujúci prejavili záujem o túto službu spolu 960-krát. Najvyťaženejším mesiacom bol apríl tohto roka, kedy na 144 telefonických objednávok bolo prepravených až 335 cestujúcich.
viac
13.08.2021
ARRIVA bude zabezpečovať MHD v Komárne aj ďalších desať rokov
Spoločnosť ARRIVA a mesto Komárno podpísali zmluvu, na základe ktorej bude ARRIVA zabezpečovať mestskú hromadnú dopravu najbližších desať rokov. Zmluva cestujúcim prinesie modernizáciu vozového parku a zvýšenie kvality cestovania.
viac
04.06.2022
Do kampane „Do práce na bicykli“ sa môžu zapojiť aj cestujúci verejnou dopravou
Spoločnosť ARRIVA ako líder verejnej osobnej dopravy na Slovensku preto pozýva svojich cestujúcich, aby sa do 7. júna zaregistrovali do tohtoročnej kampane DPNB, podporili svoje mesto či obec v celoslovenskej súťaži a zároveň prispeli k znižovaniu uhlíkovej stopy i boju proti klimatickej zmene.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %