Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
19.04.2022 11:40

Banícku históriu mesta a jeho okolia bude prezentovať Banské múzeum


Ilustračná snímka: (tasr).


Banícku históriu mesta Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota a jeho okolia bude prezentovať nové Banské múzeum. Súčasťou bude aj expozícia v nevyužívanej časti bane a minerál, ktorý pripomína zlato. Informoval o tom referent pre cestovný ruch mesta Branislav Caban.


"Chceme sa sústrediť na nerasty, ktoré sa tu vyskytujú a ťažia. Návštevník sa dozvie viac o využití mastenca a magnezitu. V Hnúšti sa vyskytujú mineralogicky najvzácnejšie kusy pyritu, ktoré dosahujú veľkosť až do 20 centimetrov," priblížila predsedníčka občianskeho združenia Horná Rimava Marianna Balašková.

Toto združenie projekt pripravuje v budove vo vlastníctve mesta Hnúšťa, ktorá sa nachádza pri areáli banského závodu spoločnosti Gemerská nerudná spoločnosť v časti Mútnik. Miesto je podľa Cabana vybrané zámerne, pretože expozíciu spoja aj s krátkou exkurziou do podzemia. Zároveň návštevníci môžu vnímať atmosféru stále činného banského závodu.

Pripomenul tiež, že na zriadenie múzea dostalo združenie dotáciu 44 114 eur od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Financovanie vo výške desať percent zabezpečuje tiež občianske združenie z vlastných zdrojov. Tie získali zo schválenej dotácie mesta Hnúšťa, keďže vďaka projektu obnovili budovu a súčasne zhodnotili majetok mesta.

Caban ďalej uviedol, že v marci tohto roka ukončili rekonštrukciu priestorov, v ktorých bude umiestnená expozícia. Plánom je otvoriť ju v letných mesiacoch po nainštalovaní všetkých exponátov. Cieľom projektu je podpora cestovného ruchu v regióne sprístupnením baníckej histórie.

Občianske združenie Horná Rimava vzniklo v roku 2007 ako partia mladých dobrovoľníkov, ktorí organizovali rôzne malé kultúrne a športové akcie. V roku 2017 s podporou darcov zrekonštruovali jediný zachovaný kamenný most z 18. storočia na 88-kilometrovom toku rieky Rimava.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
15.01.2018
Einstein na Liptove
Od 17. januára do 21. marca bude každú stredu večer lákať turistov do centra Liptovského Mikuláša zaujímavý program a pestrá gastronomická ponuka.
viac
26.07.2018
Krajské múzeum v Prešove predstaví rebelantskú históriu rodu Rákoci
V Rákociho paláci opäť povstanú rebeli. Poslednú júlovú nedeľu budú môcť návštevníci Krajského múzea v Prešove prežiť históriu jedného z najvýznamnejších uhorských rodov doslova na vlastnej koži. Na svoje si však prídu aj tí najmenší.
viac
16.04.2022
Lákadlom nového múzea v Hnúšti bude vstup do podzemia a mačacie zlato
Bohatú banícku históriu mesta Hnúšťa a jeho okolia bude prezentovať nové Banské múzeum. Jeho lákadlom má byť aj expozícia v nevyužívanej časti bane a zaujímavý minerál pripomínajúci zlato.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %