Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
04.01.2022 09:35

BBSK chce pre Centrum tradičnej kultúry v Detve nové priestory


Ilustračná snímka: (tasr).


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) chce pre Centrum tradičnej kultúry v Detve nové priestory. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.


V súčasnosti sídli centrum v priestoroch Kultúrneho domu v Detve, kraj však na jeho činnosť plánuje zabezpečiť prezentačný pracovný priestor.

Centrum tradičnej kultúry v Detve je pobočka Podpolianskeho osvetového strediska a vzniklo koncom roka 2020. Špecializuje sa na výskum a dokumentáciu vybraných javov tradičnej kultúry a ich sprístupnenie odbornej i laickej verejnosti. Má troch zamestnancov a jeho činnosť sa orientuje na spev, hudbu, tanec, výtvarné a remeselné prejavy, tradičnú stravu, spoločenský život a obyčajovú kultúru. „Tento jedinečný projekt so zásahom do celého nášho kraja na základe svojich aktuálnych a budúcich aktivít potrebuje svoje priestory. Na tomto fakte sa zhodli aj krajskí poslanci z Detvianskeho okresu a vyčlenili z investičného finančného balíka pre okres Detva na rok 2022 sumu 80 000 eur,“ spomenula hovorkyňa. Ako poznamenala, peniaze sú určené na vykúpenie pozemkov a projektovú dokumentáciu tradičnej budovy lazníckeho charakteru v tvare U.

Pripomenula tiež, že v novom roku riaditeľ Podpolianskeho osvetového strediska začne rozhovory s mestom Detva o spolupráci na tomto projekte. Nájsť by mali pozemok pre budovu centra tradičnej kultúry. „Ikonické prostredie pre plánovanú budovu z pohľadu funkčnosti a aktivít by bolo v priestoroch amfiteátra v Detve, kde bývajú aj Folklórne slávnosti pod Poľanou,“ podotkla s tým, že ak tento zámer nevyjde, budú hľadať v regióne iný vhodný priestor na výstavbu budovy lazníckeho charakteru.

Štepáneková zdôraznila, že budova by mala obsahovať priestor pre kancelárie, ubytovanie, semináre, detské letné tábory i spoločenské a kultúrne podujatia tradičného charakteru. „Plánovaná je aj výstavba rôznych dielní, ako kováčska, tesárska, tkáčska, hrnčiarska,“ vymenovala.

Ako dodala, v tomto roku sa budú realizovať hľadanie a výkup pozemkov pod budovu, spracovanie projektovej dokumentácie a postupne sa prejde k stavebnému konaniu a uskutočneniu. „Na Slovensku takéto centrum existuje v Myjave v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja. BBSK chce túto našu inštitúciu podporiť a veríme, že bude prínosom pre celý kraj v oblasti kultúry aj pre budúce generácie,“ ukončila hovorkyňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2020
Kraj podpísal s MK zmluvu na 7,7 milióna eur na kreatívne centrum
V Trnave vznikne nové Kreatívne centrum, na ktorého vybudovanie podpísal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) s Ministerstvom kultúry (MK) SR zmluvu. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.
viac
27.07.2022
Pre centrum kultúry v Detve naďalej hľadajú priestory
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) naďalej hľadá nové priestory pre Centrum tradičnej kultúry v Detve. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
07.02.2023
BBSK hľadá projektanta pre nový areál Centra tradičnej kultúry v Detve
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vyhlásil v spolupráci s komorou architektov medzinárodnú urbanisticko-architektonickú súťaž na projekt novostavby Centra tradičnej kultúry v Detve.
viac
01.08.2023
Centrum tradičnej kultúry zbiera staré fotografie i predmety
Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Detve plánuje zdokumentovať čo najviac prejavov tradičnej kultúry a zachovať ich pre ďalšie generácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %