Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
17.01.2018 10:35

BBSK považuje za jednu z najhlavnejších priorít dobudovanie R2


Rýchlostná cesta R2. Snímka zdroj: (asb.sk).


Rozvoj Slovenska znamená rozvoj regiónov, bez toho nemôže byť krajina, ktorá má všetky výrobné faktory - pracovnú silu, suroviny, kapitál, pôdu, bohatá. Konštatoval to v utorok v Banskej Bystrici splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin.


Marcinčin sa zúčastnil stretnutia zodpovedných aktérov za regionálny rozvoj, ktoré sa uskutočnilo z iniciatívy Úradu vlády SR. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) je tak už štvrtým v poradí, ktorý zdôraznil a vyargumentoval svoje priority. Očakáva, že sa objavia v národnom dokumente o stratégii regionálneho rozvoja.

V BBSK je päť najmenej rozvinutých okresov z 13. Predseda kraja Ján Lunter za jednu z najdôležitejších priorít označil kvalitnú cestnú infraštruktúru, a to najmä dobudovanie rýchlostnej cesty R2 spájajúcu Bratislavu s Košicami a ďalšími okresmi. Bez kvalitných ciest totiž neprídu investície, ľudia nebudú mať prácu a nezamestnanosť sa v niektorých okresoch bude stále držať na dvojcifernom čísle.

Ako účastníci poznamenali, treba dbať na to, aby národné priority nezostali iba na kuse papiera, aby bol dokument živý a nestal sa len ďalším "šuflíkovým" materiálom.

„Podpredseda vlády pripravuje národný investičný plán Slovenska a ten má byť nielen zbožným želaním, ale mal by obsahovať všetky závažné investície na území Slovenska, ktoré budú vychádzať z pripravovanej národnej stratégie rozvoja. Je to príležitosť a teraz je tá možnosť dostať do národného investičného plánu presne tie dôležité opodstatnené investície, ktoré vychádzajú z potrieb jednotlivých regiónov,” objasnil Marcinčin.

Podľa riaditeľa odboru stratégie a metodiky Úradu vlády SR Romana Havlíčka stratégia by mala byť hotová začiatkom roka 2019. Vyššie územné celky sú pri tvorbe pre nich dôležití kľúčoví partneri. Dávajú im väčší priestor, aby uplatnili požiadavky a potreby pri rozvoji svojich regiónov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2020
Reforma Slovenska? Decentralizácia so silným postavením miest
Únia miest Slovenska po zodpovednom preštudovaní dokumentu „Národný reformný integrovaný plán“ s veľkým sklamaním konštatuje, že súčasťou vízie moderného Slovenska nie je žiaden ucelený návrh zmeny spravovania štátu.
viac
30.11.2020
Mládež ako súčasť občianskej spoločnosti na Slovensku
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšiu vybranú časť z rozsiahlej štúdie o občianskej spoločnosti na Slovensku, zameranú na deti a mladých ľudí ako plnohodnotných členov občianskej spoločnosti a budúcich správcov krajiny.
viac
18.01.2021
O časti eurofondov 2021-2027 sa bude rozhodovať v regiónoch
Podpora regiónov z eurofondov v novom programovacom období sa mení. O konkrétnych projektoch v regiónoch bude rozhodovať územie.
viac
05.02.2021
MIRRI plánuje do apríla vyhlásiť tri eurofondové výzvy na regionálny rozvoj
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR plánuje do apríla tohto roku vyhlásiť tri eurofondové výzvy. Uviedol to Andrej Ďuríček z odboru komunikácie rezortu v reakcii na apel Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) čerpať európske peniaze z IROP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %