Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
25.04.2024 12:45

Národné parky a cyklotrasy v PSK by mohli mať snímače na zber dát


Ilustračná snímka PSK


Na cyklotrasách, v národných parkoch aj v niektorých vrchoch v Prešovskom kraji by mohli pribudnúť nové snímače. Prinášali by spoľahlivé informácie o pohybe cyklistov a turistov v území.


Získané údaje by následne pomohli pri ďalšom plánovaní a rozvoji v turisticky vyhľadávaných lokalitách. Práve to je hlavnou myšlienkou nového projektového zámeru Inteligentný cestovný ruch v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK).

Inteligentný cestovný ruch v PSK naberá čoraz reálnejšiu podobu. Pozornosť naň upriamuje aj aktuálny projektový zámer prešovskej krajskej samosprávy. Jeho cieľom má byť efektívny systém sledovania cyklistickej a turistickej aktivity v území, a to prostredníctvom inštalovaných snímačov. Zozbierané dáta by prispeli k plánovaniu nových cyklistických aktivít v území. Krajský parlament projektový zámer v predpokladanom rozpočte 701-tisíc eur odobril a mal by sa realizovať pod gesciou Inštitútu rozvoja PSK. Prešovská krajská samospráva sa chce pri jeho financovaní uchádzať o zdroje z Operačného programu Slovensko.

Zámer sa konkrétne sústredí na poskytovanie presných údajov o pohybe cyklistov a turistov v exponovaných lokalitách cez inštalované snímače, čo má umožniť lepšie plánovanie, bezpečnosť a udržateľnosť v tejto oblasti. PSK ho chce realizovať s relevantnými partnermi. 

Rozdelený by mal byť hneď do niekoľkých činností, resp. výstupov. Prvá by sa sústredila na dáta zo snímačov, teda zaznamenané počty cyklistov a turistov prechádzajúcich cez určené oblasti a následne na identifikáciu časových trendov i sezónnych variácií v návštevnosti.  Druhá časť projektu by riešila analýzu trás na pozadí sledovania miest, ktoré sú najviac preferované a obľúbené. Projekt by sa však zameral aj na zlepšenie bezpečnosti na trasách, a to cez získané informácie o rizikových miestach. Ďalším výstupom má byť podpora turizmu a aktivizácia rozvoja turistických atrakcií a služieb, a napokon tiež environmentálna udržateľnosť.

V projekte sa počíta s inštaláciou cyklosnímačov konkrétne na už zrealizovaných cyklotrasách, ako aj v realizácii na kostrovej sieti a na prioritných úsekoch cyklistických trás v Prešovskom kraji. Konkrétne na trasách Domaša-Dobra-Valkov-Bžany-Lomné-Turany nad Ondavou-Nová Kelča- Holčíkovce a ďalej na Eurovello 11 – Veľký Šariš, Šarišské Michaľany, Sabinov, Pečovská Nová Ves, Červenica pri Sabinove, ako aj Podbanské- Štrbské pleso-Vyšné Hágy-Vysoké Tatry.

Turistické snímače majú byť umiestnené v národných parkoch TANAP, PIENAP, NP Poloniny, NAPANT a Slovenský raj. Taktiež v Temnom lese v Slanských vrchoch, v Levočskej doline – v Levočských vrchoch, Drienici a v Bardejovských kúpeľoch.

Predpokladaný časový harmonogram projektovej idey Inteligentný cestovný ruch v PSK je 24 mesiacov s realizáciou v rokoch 2024 – 2027 a mal by prebiehať komplementárne s projektami Poloniny a Zelený Spiš.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2018
L.Sólymos: Národné parky mali byť lepšie chránené už dávno, no stále je tu odpor
Zmeny, ktoré prináša novela zákona o ochrane prírody, mali podľa ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) prísť už dávno. Pripomienky ochranárov, ktorí žiadajú napríklad urýchlenie presunu pozemkov pod Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR, preto v rozhovore pre TASR označil za legitímne.
viac
07.06.2021
Na slovensko-ukrajinskom pohraničí sa doplnia prvky cykloinfraštruktúry
V Poloninách pribudnú inteligentné cykloprístrešky, oddychové zóny či cyklotrasy. V rámci projektu s Ukrajinou sa preinvestuje viac ako jeden milión eur. A to s cieľom podporiť cezhraničnú spoluprácu pri budovaní dvoch cyklookruhov.
viac
29.07.2021
Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú
Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračovali v Malej a Veľkej Fatre.
viac
11.10.2022
Envirofond poskytuje dotáciu obciam nachádzajúcim sa na území národných parkov
Environmentálny fond (EF) poskytuje dotáciu obciam, ktoré sa nachádzajú na území národných parkov. Maximálna výška dotácie je 100 000 eur a možno sa o ňu uchádzať do 30. novembra. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie EF Tamara Lesná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %