Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.02.2020 05:15

Blíži sa najväčšie medzinárodné stretnutie obecných a mestských polícií


Ilustračná snímka: (Mestská polícia Bratislava).


Blíži sa najväčšie medzinárodné stretnutie obecných a mestských polícií v strednej Európe. Viac ako dve desiatky odborných prednášok v štyroch tematických paneloch, dvesto účastníkov z troch štátov - to sú hlavné parametre Medzinárodnej konferencie obecných polícií.


Najväčšie medzinárodné stretnutie zástupcov slovenských, poľských a českých obecných a mestských polícií sa uskutoční v dňoch 1. - 3. apríla 2020 v Olomouci. Záujem o účasť na tomto ojedinelom stretnutí každým rokom rastie, počet miest je obmedzený, a tak s registráciou neodporúčame otáľať.

„Na konferencii, ktorá je primárne určená zástupcom obecných a mestských polícií se pritom stretávajú a skúsenosti z oblasti bezpečnosti si vymmieňajú aj reprezentanti štátnej správy a samospráv, integrovaného záchranného systému a bezpečnostných zborov, partnerských organizácií a v neposlednej rade i akademické sféry,“ podotýka Daniel Bednařík, predseda predstavenstva FT Technologies a. s., ktorá za organizáciou odbornej konferencie stojí.

Práve vďaka rôznorodosti auditória a podpory zo strany viacerých inštitúcií sa darí vytvoriť ojedinelú platformu pre osobné stretávanie a výmenu skúseností v paneloch: bezpečný priestor, technológie, prevencia a edukácie, legislatíva. „Teší nás, že sa nám darí oslovovať expertov, ktorí majú zaujímavé prednášky a môžu tak konferenciu veľmi obohatiť. Na programe sa podieľa veľké množstvo inštitúcií, čím sa potvrdzuje vzájomná kooperácia a previazanosť tém zložiek integrovaného záchranného systému, štátnej správy a samosprávy s obecnými a mestskými políciami,“ upozorňuje Bednařík.

Že sa jedná o správny formát, navyše nekomerčného charakteru, dokladá každoročná podpora zo strany profesijných združení zastupujúcich obecné a mestské polície Slovenskej republiky, Česka a Poľska, ktorých zástupcovia preberajú záštitu nad konferenciou a tradične sa jej zúčastňujú. „Budúcnosť mestských polícií bola témou predošlého ročníku. Účastníci vyjadrili jasný záver, že je nutná určitá zmena v práci a prístupe k obecným a mestským políciám, protože ak sa tak nestane, môže u nich prísť k personálnemu kolapsu,“ pripomína jeden zo záverov uplynulého ročníka Bednařík.

Hlavná téma tohto ročníka konferencie je teda jasná: ″Mestský policajt v 21. storočí.″ Účastníci budú diskutovať o podobe "ideálneho mestského policajta", ak to je možné takto povedať, a o výzvach, ktoré sa ponúkajú obecným a mestským policajtom pri eventuálnom nahrádzaní "ľudských zdrojov" napríklad technológiami. Bednařík dúfa, že sa do tejto diskusie aktívne zapoja nielen samotné obecné a mestské polície, ale aj ďalšie inštitúcie, ktoré sú na konferencii zastúpené.

„Tí všetci by mali mať zájem o vecnú debatu o podobe strážnika, ktorý bude dbať o ich bezpečnosť, ktorého budú stretávať na uliciach,“ zdôrazňuje Bednařík, ktorý je presvedčený o tom, že strážnici sú stále viac vnímaní ako jeden z dôležitých pilierov pri zabezpečovaní verejného poriadku. Aj preto sa organizátori snažia dať čo najväčší priestor v programe konferencie "príbehom" a skúsenostiam, ktoré môžu byť nielen inšpiráciou, ale aj určitým varovaním pred chybnými krokmi.

Okrem odborných debát v priebehu dvoch konferenčných dní (2. a 3. apríla), je pritom priestor aj na niekoľko ďalších sprievodných aktivít, a to napríklad v podobe neformálneho uvítacieho večera "Vítame Vás v Olomouci..." v predvečer konferencie.

O spokojnosti účastníkov dokonale vypovedajú závery ankety z uplynulého ročníka: 98 % z nich považovalo program za prínosný a 90% plánuje prísť aj na ďalší ročník. „Aj proto netreba s přihlásením otáľať, protože počet miest na konferenci je obmedzený a zo skúsenosti z uplynulých rokov vieme, že auditórium naplníme pred plánovaným ukončením registrácie,“ uzatvára Bednařík.

Medzinárodná konferencia obecných polícií sa uskutoční v dňoch 1. - 3. apríla 2020 v priestoroch Právnickej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, ktorá je spoluorganizátorom konferencie. Týždenník Obecné noviny je jej mediálnym partnerom. Záujemcovia sa už teraz môžu na ňu prihlásiť na konferenčných stránkach www.fttech.org/konference2020.

Autor: (FT Technologies, a. s.)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2018
Odštartovali bánovské fotopasce obrat ochrany obcí pred čiernymi skládkami?
Mestskí policajti v Bánovciach nad Bebravou od novembra minulého roka identifikovali 18 konkrétnych ľudí pri zakladaní alebo rozširovaní nelegálnych skládok čierneho odpadu. Podarilo sa im to na základe usvedčenia monitorovacími fotopascami.
viac
12.09.2020
Olomouc bude hostit setkání strážníků městských policiíze tří zemí
Na dvě stovky účastníků V. Mezinárodní konference obecních policií se setká v aule Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve dnech 16. – 18. 9. 2020.
viac
26.03.2021
Bratislava už nebude mať jazdeckú mestskú políciu
Bratislava už nebude mať jazdeckú mestskú políciu, ktorá hliadkovala v lesoparku či v uliciach hlavného mesta na koňoch. Rozhodlo o tom bratislavské mestské zastupiteľstvo, ktoré vo štvrtok schválilo nový organizačný poriadok bratislavskej mestskej polície.
viac
08.09.2022
ZMOS: Prax ukázala potrebu kompetenčne posilniť mestské a obecné polície
Dlhoročná prax ukazuje, že je potrebné kompetenčne posilniť mestské a obecné polície.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %