Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
30.04.2024 10:05

Na hrade Ľubovňa otvorili letnú turistickú sezónu


Hrad v Starej Ľubovni. Snímka zdroj: www.staralubovna.sk


Ľubovnianske múzeum - hrad v Starej Ľubovni v nedeľu otvorilo letnú turistickú sezónu. Ako pre TASR povedal riaditeľ múzea Dalibor Mikulík, pre návštevníkov bol pripravený aj sprievodný program.


Podľa neho sa otvorenia hradných brán každoročne zúčastňuje asi 3000 až 3500 ľudí.         

Od 11.00 do 16.30 h sa niekoľkokrát predstavili sokoliari a šermiari. O 14.00 h bola naplánovaná svätá omša v hradnej Kaplnke sv. Michala archanjela. "Novinkou je nová stála hradná expozícia o tom, ako žil hradný kastelán. Volá sa Zo snov hradného pána, pána kastelána," priblížil s tým, že sprístupnenie tejto výstavy bolo naplánované o 15.30 h.         

Súčasťou sprievodného programu boli aj kaukliari či remeselníci so svojimi ručne vyrábanými produktmi. Návštevníkom predstavili rezbárstvo i hrnčiarstvo.         

Tohtoročnou témou programu slávnostného otvorenia hradných brán i celej hlavnej letnej sezóny bude kastelán. Sezóna bude prebiehať počas rozsiahlej kompletnej obnovy vojenských kasární. Návštevník však podľa Mikulíka o nič nepríde. Počas leta chystajú aj ďalšie novinky. Tešiť sa možno i na hradné koncerty či divadlo s rozprávkami.         

Vlani prešlo hradnými bránami viac ako 200-tis. turistov.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2022
Letnú turistickú sezónu na hornej Nitre otvorí sprievod postáv z rozprávok
Letnú turistickú sezónu na hornej Nitre otvorí sprievod s postavami z rozprávok, seriálov a filmov, ktoré sa natáčali v Bojniciach a okolí. Súčasťou podujatia 30. apríla budú i aktivity pre deti a umelecký projekt Legendy ožívajú.
viac
21.09.2022
Rozlúčka s letnou turistickou sezónou sa uskutoční na hrade Šariš
Na hrade Šariš sa verejnosť symbolicky rozlúči s letnou turistickou sezónou v Prešovskom kraji. V nedeľu (25. 9.) sa na nádvorí hradu uskutočnia oslavy Svetového dňa cestovného ruchu, ktorý pripadá na 27. septembra.
viac
25.04.2024
Otvorenie 51. letnej turistickej sezóny na Slanickom ostrove umenia
Prvého mája 2024 sa začne nová sezóna na Slanickom ostrove umenia. Oravská galéria v Dolnom Kubíne Vám aj tento rok ponúka jedinečnú vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade.
viac
10.05.2024
Hrad Modrý Kameň otvoril tohtoročnú letnú turistickú sezónu
Hrad Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese otvoril v máji tohtoročnú letnú turistickú sezónu. Plán podujatí odštartuje Deň so Štefanom Kvietikom pri príležitosti jeho 90. narodenín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %