Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
25.08.2022 08:05

Bratislavská župa otvára nové špecializované zariadenie pre autistov


Špecializované zariadenie otvorili v Plaveckom Podhradí.


Väčšina existujúcich miest pre dospelých ľudí s poruchou autistického spektra má ambulantnú formu. Tá však nie je postačujúca. Klienti s autizmom starnú, rovnako ich rodičia a blízki, ktorí sa o nich starajú.


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) reaguje na vysoký dopyt a vytvoril miesta s celoročnou, pobytovou formou. Špecializované zariadenie otvára v Plaveckom Podhradí.

„Využili sme potenciál župného Zariadenia sociálnych služieb Pod hradom. Z vlastných prostriedkov sme zrekonštruovali jeden z objektov v tomto areáli tak, aby sa v ňom mohla poskytovať služba celoročnou pobytovou formou dospelým osobám s autizmom. Župe sa to podarilo expresne rýchlo. Do práce sme sa pustili začiatkom roka a od 1. septembra už zariadenie privíta nových klientov,“ uviedol predseda BSK Juraj Droba na slávnostnom otvorení zariadenia.

Klienti budú ubytovaní v jednoposteľových izbách so samostatným sociálnym zariadením. Budú mať k dispozícii dennú miestnosť s východom na terasu a s výhľadom na Plavecký hrad, kuchynku, multisenzorické prostredie snoezelen a bezpodnetovú miestnosť. Odborné služby im budú poskytovať zamestnanci, ktorí sa špecializujú na prácu s ľuďmi s autizmom. Veríme preto, že budú spokojní samotní klienti, aj ich rodiny,“ doplnila riaditeľka odboru sociálnych služieb Marica Šiková.

Projektom v Podhradí nie je posledný a Bratislavskú župu čaká ďalšia veľká výzva. Na Znievskej ulici v Petržalke plánuje vybudovať úplne nové zariadenie pre dospelých s poruchou autistického spektra. Poskytne pobytovú sociálnu službu dvanástim a ambulantnú približne dvadsiatim klientom. Momentálne sa nachádza projekt v nultej fáze, a tou je odstránenie zhoreniska bývalých stavebných objektov. Ukončenie tejto etapy je naplánované do konca roka 2022.

„Život ľudí s poruchou autistického spektra je veľmi náročný. Potrebujú naše pochopenie a pomoc. Rovnako ich rodiny, ktorým sa príchodom tejto diagnózy úplne zmení rytmus. Riešením sú špecializované zariadenia. Dopyt po miestach je však výrazne vyšší, ako ponuka. A to postupne meníme,“ dodal Juraj Droba.

 

Autor: (ts-BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2017
Bývalý chemický internát sa zmení na Centrum metropolitných inovácií
Pred rokom schválili poslanci dlhodobý prenájom bývalej SOŠ chemickej na Račianskej ulici v Bratislave Nadácii Cvernovka za účelom vytvorenia kreatívneho centra. „Cvernovkári“ sa najprv presťahovali do internátu a počas roka do školskej budovy preinvestovali takmer milión eur.
viac
02.07.2017
TSK ako prvý zo žúp stavia špecializované zariadenie pre autistov
Centrum bude prvým špecializovaným zariadením svojho druhu v kraji a jedným z mála na Slovensku. Takmer 4 mesiace pred jeho plánovaným skolaudovaním dopyt po službách, ktoré bude poskytovať, prevyšuje jeho stanovenú kapacitu.
viac
21.01.2019
Víkendový skibus cez štyri turistické regióny
V sobotu 19. januára bol spustený unikátny projekt, ktorý prepája 4 atraktívne turistické regióny skibusom zabezpečovaným Banskobystrickým samosprávnym krajom. Premávať bude každú sobotu a nedeľu do 24. marca.
viac
03.07.2020
Víkendom odštartuje už štvrtá sezóna úspešného turistického vlaku Záhoráčik
Počas prvej júlovej soboty štartuje svoju štvrtú sezónu letný vlak Záhoráčik. Premávať bude každý víkend trikrát denne až do polovice septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %