Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
25.08.2015 03:11

Brusel po dlhých jednaniach nakoniec preplatí bratislavský Starý most


Starý most nakoniec finančnú injekciu z Únie dostane. (Foto: Wikimedia Commons)


Európska komisia schválila projekt Nosný systém mestskej hromadnej dopravy, prevádzkový úsek Janíkov Dvor – Šafárikovo námestie, 1. časť Šafárikovo námestie – Bosákova ulica.


Projekt, v rámci ktorého sa buduje električková trať do Petržalky, vrátane kompletnej rekonštrukcie Starého mosta, získa z Kohézneho fondu Európskej únie grant v sume 63 miliónov eur. V rámci operačného programu Doprava je to už 15. schválený veľký projekt (nad 50 miliónov eur).„Som veľmi rád, že sa nám podarilo získať súhlasné stanovisko Európskej komisie s týmto, pre Bratislavu nesmierne dôležitým dopravným projektom. Starý most však musí byť hotový v decembri tohto roku, dokedy má mesto Bratislava nárok na schválené peniaze. Apelujem preto na investora, ale aj zhotoviteľa, aby zapojili všetky kapacity a stavba bola ukončená načas. Výdavky, ktoré vzniknú po tomto termíne, bude, bohužiaľ, musieť znášať prijímateľ, čiže mesto,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek.Projekt za vyše 76 miliónov eur je prvou fázou budovania nosného systému mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. Aj na druhú časť projektu, dobudovanie električkovej trate v úseku Bosákova – Janíkov dvor, sa Slovensko bude uchádzať o peniaze z eurofondov, ktoré sú k dispozícii v novom operačnom programe Integrovaná Infraštruktúra.Výstavbu električkovej trate do Petržalky odštartoval eurokomisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn spolu s ministrom dopravy J. Počiatkom 2. decembra 2013.V prioritnej osi č. 4 operačného programu Doprava (OPD) sú projekty na budovanie integrovaných dopravných systémov pre Bratislavu a Košice. Sú medzi nimi napr. projekty nákupy trolejbusov, električiek, prímestských vlakov, rekonštrukcie električkových tratí či spomínaná električková trať do Petržalky.Ďalšími projektmi pre mesto Bratislava z OP Doprava sú nákup 120 trolejbusov, 45 električiek, modernizácia električkových tratí v Dúbravke a na Hlavnú stanicu, vypracovanie územného generelu dopravy, ktorý komplexne zanalyzuje dopravnú situáciu v hlavnom meste a navrhne najvhodnejšie riešenia na rozvoj nosného systému hromadnej dopravy a projekt nákupu 29 dvoch nových vlakových súprav (z toho 15 kusov pre región Bratislavy).

Autor: Milan Šimák


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
20.04.2024
Detský čin roka hľadá deti, ktoré pomáhajú blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom
Občianske združenie Detský čin roka otvorilo výzvu a hľadá deti, ktoré pomáhajú svojim blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom a sú citlivé k prírode i zvieratám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %