Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
14.10.2022 02:25

BSK plánuje pokračovať v spolupráci s Dolným Rakúskom


Na archívnej snímke z dronu pohľad na most SNP, Bratislavský hrad a centrum mesta Bratislava. Snímka zdroj: (tasr).


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) plánuje pokračovať v spolupráci so spolkovou krajinou Dolné Rakúsko. Okrem rozbehnutých projektov sa chce zamerať na spoluprácu v oblasti lokálnej ekonomiky obidvoch regiónov.


Konkrétne by malo ísť o vinohradníctvo, vinárstvo, ovocinárstvo, poľnohospodárstvo a automobilový priemysel. TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Rozvíjať by sa mala naďalej i cezhraničná mobilita, a to v poradí tretím cyklomostom ponad rieku Morava, najnovšie medzi obcami Dürnkrut a Gajary. Dôraz na ochranu životného prostredia a na environmentálne vzdelávanie sa bude klásť pri národnom Ekocentre v Čunove. Jeho budovanie bude pokračovať treťou fázou, a to rekonštrukciou sýpky.

BSK sa plánuje zameriavať aj na komplexný rozvoj turistickej destinácie pri rieke Morava. Súčasťou má byť napríklad oprava a obnova cyklotrasy Eurovelo13, ktorá vedie pozdĺž bývalej "železnej opony". Na Slovensku má táto trasa úsek dlhý 90 km, vedie popri riekach Morava a Dunaj a zároveň aj medzi dvomi cyklomostami – Cyklomostom slobody a Vysomarch.

Rozvíjať chce tiež vodácku infraštruktúru, konkrétne vybudovaním výstupísk a nástupísk popri rieke pre vodákov či vodáckeho zázemia. Zabudnúť nechce ani na rozvoj historickej línie územia ako Benešova línia či Cesta Železnej opony.

"Máme rozbehnuté mnohé projekty v oblastiach, ktoré sú pre ľudí také dôležité, počnúc ochranou prírody cez turizmus až po kultúru, ale nevynechali sme ani tému zdravia. V budúcnosti by sme radi realizovali mnohé ďalšie spoločné projekty," skonštatoval krajinský radca vlády spolkovej krajiny Dolné Rakúsko Martin Eichtinger.

Medzi projekty cezhraničnej spolupráce patrí okrem cyklomostov a Ekocentra v Čunove aj obnovenie autobusovej linky do Hainburgu či rekonštrukcia kaštieľa v Modre. Vzniknúť v ňom má i kultúrno-kreatívne centrum či digitálno-dokumentačné centrum pre zachovanie kultúrneho bohatstva Malokarpatska a prihraničného rakúskeho regiónu Weinviertel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
30.12.2020
V BSK zvýšia počet miest v škôlkach, pribudne i cyklistická infraštruktúra
V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa zvýši kapacita predškolských zariadení, v Bernolákove pribudne 94 a v Stupave 92 nových miest pre deti v škôlke.
viac
31.12.2020
Mestá a obce pod Tatrami chcú spolupracovať v rozvoji regiónu
Mestá Poprad, Kežmarok, Svit a Vysoké Tatry sa v spoločnom memorande dohodli o vzájomnej spolupráci.
viac
19.01.2022
J. Droba prijal predsedníčku Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR
Problémy metropolitných regiónov, plán obnovy i regionálny rozvoj, to boli hlavné témy utorkového rokovania predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraja Drobu s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %