Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
27.09.2023 07:50

Chodníková novela sa dotkne piatich lokalít, mesto tu osadí značky


Ilustračná snímka


Piatich lokalít v Banskej Bystrici sa dotkne takzvaná chodníková novela, ktorá vstúpi do platnosti začiatkom októbra. Samospráva v nich umiestni dopravné značenie, vďaka ktorému tu bude parkovanie na chodníku možné aj naďalej.


V rámci mesta tiež dôjde k zjednosmerneniu niektorých ulíc. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková. "Naše sídliská neboli stavané na taký počet automobilov, s akým sa stretávame v súčasnosti. Tento fakt sa mal pri tvorbe legislatívy vziať do úvahy, no opäť sa potvrdilo, že štát neberie mestá ako rovnocenných partnerov. Na chodníky, ktoré spĺňajú podmienky novej legislatívy, umiestnime dopravné značky, čím umožníme vodičom na nich legálne parkovať. Rovnako, ako iné samosprávy, aj my si uvedomujeme, že to nebude postačovať," skonštatoval primátor Ján Nosko. Ako dodal, navýšenie parkovacích miest je možné dosiahnuť len prostredníctvom realizácie investičných zámerov, čo je však pri súčasnej finančnej situácii náročné.         

V súvislosti s chodníkovou novelou odborné útvary samosprávy zmapovali všetky chodníky na území mesta a vytypovali lokality, v ktorých sú parametre zákona splnené. Dopravné značenie bude umiestnené vo vybraných častiach ulice M. M. Hodžu, Kollárovej, Beskydskej, Jegorovovej a Tulskej, parkovať na chodníku tak budú môcť vodiči v týchto lokalitách i od októbra.

Samospráva v snahe eliminovať dopad novely a navýšiť kapacity na parkovanie pristúpi v krátkom čase aj k zjednosmerneniu niektorých ulíc. Týkať sa to bude ulice Na Uhlisku, Timravy, Jesenského, Boženy Nemcovej a Lesná. Dopravno-organizačné opatrenia si však podľa radnice vyžadujú citlivé zhodnotenie, a to najmä z hľadiska obslužnosti príslušného územia, preskupenia dopravného zaťaženia križovatiek či liniek verejnej hromadnej dopravy.         

Mesto v súvislosti s chodníkovou novelou pripomína, že chodníky, ktoré v súčasnosti vodiči využívajú na parkovanie, nie je možné považovať za oficiálne parkovacie miesta. Ide najmä o miesta, kde bolo podľa iných legislatívnych ustanovení zakázané parkovanie i doteraz.         

"Týka sa to napríklad chodníkov, ktoré sú síce dostatočne široké, no nedá sa k nim dostať priamo z cesty, ale iba súvislou jazdou po chodníku, čo je zakázané. Legalizovať parkovanie na takýchto chodníkoch preto nemôžeme, a to aj napriek tomu, že ich vodiči na tento účel doteraz využívali," dodal Milan Ozdinec z Oddelenia dopravných stavieb Mestského úradu v Banskej Bystrici.         

Novela zákona o cestnej premávke, ktorá neumožňuje autám stáť na chodníku ani v prípade, ak na ňom zostane priestor 1,5 metra pre chodcov, vstúpila do platnosti vlani v marci. Prechodné obdobie, počas ktorého mali mestá a obce čas sa na túto zmenu pripraviť, sa končí 30. septembra. Mesto Banská Bystrica avizuje, že po vstúpení novely do platnosti budú príslušníci mestskej polície riešiť prípadné porušovanie predpisov prioritne upozornením alebo dohovorom.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Banská Bystrica sa môže stať Európskym mestom športu 2017
Mesto pod Urpínom od zisku prestížneho titulu Európske mesto športu (EMŠ) 2017 delí už len krok.
viac
14.03.2018
Primátor už má na stole petíciu za spravodlivé financovanie škôl
Petíciu za spravodlivé financovanie škôl a školských zariadení na území mesta Banská Bystrica odovzdali v utorok primátorovi Jánovi Noskovi zástupcovia petičného výboru.
viac
28.12.2018
Bezdomovci môžu v nocľahárni zostať na Nový rok aj cez deň a zadarmo
V Banskej Bystrici žije do 300 bezdomovcov a magistrát v spolupráci s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža (ÚzS SČK) sa im snaží pomôcť aj počas sviatočných, zimných dní.
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.77 %