Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.01.2016 09:00

Čo s obcami a mestami, ak neuzatvoria včas zmluvy s OZV? Hrozí im zlosovanie!


Ak sa obce nerozhodnú včas podpísať zmluvu o budúcej zmluve s organizáciami zabezpečujúcimi odpady, hrozí im riziko, že pôjdu do zlosovania. (Foto: Envipak)


Obce sú zdržanlivé v uzatváraní zmlúv o budúcej zmluve so spoločnosťami v oblasti odpadov z obalov a neobalových výrobkov. Ak sa však nerozhodnú včas, hrozí im riziko, že ak zmluvu neuzavrú, pôjdu do zlosovania a organizácia zodpovednosti výrobcov im bude pridelená.


Týmto obciam, ktoré si vopred zmluvne nedohodli podmienky, nemusia byť vyplatené náklady na triedený zber v reálnej výške, ale iba náklady zodpovedajúce výške obvyklých nákladov v príslušnom regióne. Náklady presahujúce výšku obvyklých nákladov bude povinná uhradiť obec. Na to, že obec nepodpísala zmluvu, teda v konečnom dôsledku doplatí občan, keď bude za odpad platiť viac.

Ministerstvo životného prostredia SR, ktoré zákon pripravovalo, k téme uviedlo: od schválenia zákona parlamentom uplynulo viac ako deväť mesiacov. Zástupcovia ministerstva trištvrte roka po jeho schválení parlamentom ďalej intenzívne konzultovali a komunikovali so samosprávami všetky dôležité zmeny, ktoré nový zákon s účinnosťou od 1. januára 2016 prinesie. Situácia, že niektoré obce a mestá nebudú mať uzatvorenú zmluvu s organizáciou zodpovednosti výrobcov, môže nastať a nový zákon o odpadoch počítal aj s takouto možnosťou. Úplné, čiže stopercentné pokrytie obcí  je zabezpečené formou žrebovania.  To znamená, že tie obce, ktoré neuzatvoria zmluvu s niektorou OZV, budú rozlosované medzi všetky OZV, ktoré budú mať udelenú autorizáciu. V prvom kole bude losovanie organizovať ministerstvo a v ďalších rokoch bude túto úlohu zabezpečovať koordinačné centrum.

Treba si uvedomiť, že iniciatíva pri uzatváraní zmlúv obcí s OZV musí v prvom rade vychádzať od samotných obcí. Tie, uvedomujúc si svoje práva a povinnosti, by sa mali správať zodpovedne voči svojim občanom. Obce si musia byť vedomé, že ak obec bude OZV prilosovaná, OZV bude v tom momente zo zákona oprávnená:

- overiť funkčnosť a nákladovosť triedeného zberu obce a zistiť tak primeranosť vynakladaných nákladov na triedený zber,

- navrhnúť obci zmeny systému triedeného zberu,

- v prípade, ak obec zmeny neuskutoční je OZV oprávnená uhrádzať iba obvyklé náklady, pričom náklady presahujúce výšku obvyklých nákladov je povinná znášať obec.

Ministerstvo životného prostredia si uvedomuje závažnosť situácie a ešte v januári pripraví pre samosprávy výzvu, v ktorej  upozorní obce na dôležitosť podpísania zmluvy s OZV, ako aj informáciami ako ďalej postupovať.

Autor: (redakcia)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
20.04.2024
Detský čin roka hľadá deti, ktoré pomáhajú blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom
Občianske združenie Detský čin roka otvorilo výzvu a hľadá deti, ktoré pomáhajú svojim blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom a sú citlivé k prírode i zvieratám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %