Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
07.09.2023 01:10

Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2023 otvoria v Žiline


Ilustračný výrez plagátu


Otvárací ceremoniál Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2023 na Slovensku sa uskutoční v piatok (8. 9.) v Žiline. Informovala o tom vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou Mestského úradu v Žiline Katarína Gazdíková.


Celoeurópska téma pre tohtoročné Dni európskeho kultúrneho dedičstva je Dedičstvo ži!. "Dni európskeho kultúrneho dedičstva predstavujú významnú časť našej histórie a identity. Ich cieľom je pripomínať význam kultúrneho dedičstva v spoločnosti a propagovať jeho ochranu a zachovávanie. Oceňujem, že tohtoročný úvodný ceremoniál bude práve v Žiline," uviedol primátor mesta Peter Fiabáne.         

Verejnosti počas podujatia sprístupnia viacero pamiatok, ktoré sú po zvyšok roka zvyčajne nedostupné. "Súčasťou programu bude aj odborná konferencia v Rosenfeldovom paláci a dve výstavy venované významnému žilinskému architektovi Ferdinandovi Čapkovi a priemyselníkovi Rudolfovi Krupcovi. Bez povšimnutia neostanú ani žilinské dominanty a pamiatky. Počas celého dňa bude viacero komentovaných prehliadok Rosenfeldovho paláca, Kostola obrátenia Sv. Pavla, Domu umenia Fatra, Pamätnej izby Vrbu a Wetzlera a Burianovej veže," priblížila Gazdíková.         

Doplnila, že v septembri sú plánované aj ďalšie podujatia. "Monumentálna jazda, komentovaná prehliadka umenia v architektúre a navyše vo verejnom priestore na bicykli sa uskutoční 23. septembra o 16.00 h. Pešia prehliadka epigrafických nápisov vo verejnom priestore bude 20. septembra o 18.00 h na Mariánskom námestí. Večerné prehliadky Burianovej veže sú pripravené na 14. septembra," dodala.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Rok Juraja Turza vyvrcholí otvorením unikátnej expozície
Rok 2016 je v Žilinskom kraji vyhlásený Rokom Juraja Turza, uhorského palatína a významného rodáka z Lietavy. Pri príležitosti 400. výročia úmrtia najznámejšieho člena z rodu Turzovcov otvorí Považské múzeum v Žiline stálu expozíciu v Sobášnom paláci v Bytči venovanú Jurajovi Turzovi.
viac
08.09.2020
Trnavský archív pripravil podujatia v duchu myšlienky Minulosť vzdeláva
September je v Európe zasvätený hmotnému i nehmotnému kultúrnemu dedičstvu našich predkov. Deje sa tak prostredníctvom Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD).
viac
17.09.2020
Dni kultúrneho dedičstva oslávia v múzeu jaskyniarstva workshopmi
O historických zdrojoch osvetlenia jaskýň a spôsoboch zapaľovania ohňa budú vo štvrtok 17. septembra hovoriť v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.
viac
06.09.2021
V Gazdovskom dvore sa uskutoční 12. ročník podujatia Dni sliviek
V sobotu (11. 9.) sa Gazdovský dvor v myjavskej mestskej časti Turá Lúka stane dejiskom podujatia nazvaného Dni sliviek. Ide už o 12. ročník podujatia, ktoré je zamerané na prezentáciu a revitalizáciu tradičného ovocinárstva, prednostne na pestovanie a spracovanie sliviek v myjavskom regióne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %